Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Репортажи в цвят" – изложба на Мариана Маринова

БНР Новини
Снимка: sofia-art-galleries.com

Близо 30 непоказвани картини на художничката Мариана Маринова могат да се видят в изложба с името „Репортажи в цвят“ в галерия „Ракурси“ до 14 март. Платната отразяват света нощем или по изгрев, или улавят светлината, която рисува пътеки по изгорялата трева, или случайната сянка, паднала върху слънчевата морава.

Авторката остава вярна на природните гледки. Тя обича да пътува и да посещава нови места. Отраженията ѝ дават стимул за нови преживявания. Въпреки разпознаваемия стил на художничката последните ѝ работи са по-изчистени като композиция, по-концентрирани, даже някъде като живописни процепи в дълбочината на омагьосана градина от нашето детство. 

Обича да прави триптихи, даже полиптихи, за да изрази в пълнота дадено състояние, дадена емоция. Понякога до четири по-малки платна създават внушението за цялост и завършена идея. Това са, както казва Мариана Маринова, гледки от ателието ѝ в Рударци или от село Осиковица, или от морето. Може да са от градини в Сеул или други чужбински места, които са оставили трайни спомени в сърцето и душата ѝ.

Цветни петна, няколко пласта боя, цветни фактури и зелено, зелено – може би любим неин цвят ни пренасят във вътрешни състояния, осветени от светлината на неземни гори и птици. 

Сред новите моменти, интересно загатнати и вписани в композицията на платното, са автопортретите, сред които се отделя "Автопортрет с птица". Нова насока ще бъде това в нейното изкуство.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.