Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на бежанците в района на турско-гръцката граница

| обновено на 07.03.20 в 12:08
Мигранти крачат към граничния пункт "Пазаркуле".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията край граничния пункт „Пазаркуле“ е спокойна, предаде кореспондентът на БНР Мариян Карагьозов:

В района не се вижда движение на автобуси. Все още не е възможно да се потвърди точният брой на хората, ранени от гръцките сили за сигурност след опитите от вчера вечерта насам да преминат границата.

Струпалите се край граничната бразда хора са основен източник на информация за медиите от турската страна на границата. В социалните медии бяха разпространени кадри от тази сутрин, на които се вижда как гръцката полиция използва водни оръдия.

Турската брегова охрана е получила заповед да възпрепятства лодки с емигранти да напускат западното крайбрежие на страната в опит да достигнат гръцките острови поради лошите метеорологични условя и риска за живота на хората. Това предадоха вчера вечерта местни медии.

Продължават и активните дипломатически усилия във връзка със създалата се ситуация. Снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и с хърватския премиер Андрей Пленкович, чиято страна в момента е ротационен председател на Евросъюза. Основен акцент в разговорите им са били ситуацията в Идлиб и мигрантския натиск към Европа.

Намаляване на броя на бежанците и мигрантите край турско-гръцката граница, опразване на лагерите им край Одрин и сблъсъци между хора, желаещи да преминат в Гърция, и гръцките сили за сигурност белязаха вчерашния ден и изминалата нощ. От турската страна на границата постъпиха сведения за хора, които са били ранени от гръцката полиция.

С падането на вечерния мрак вчера групи хора предприеха нов опит за проникване в Гърция. От и в зоната в района на пункта „Пазаркуле“, до която достъпът на пресата е ограничен, влизаха и излизаха автобуси и полицейски автомобили.

Кореспондентът на германското общественото радио А Ер Де в Истанбул Кристиан Буткерайт обобщи за БНР:

„Видяхме автобуси, които превозват бежанци обратно към Истанбул, докато други хора са все още в лагера. Тъй като не ни е позволено да влезем в лагера, можем да се осланяме само на информацията на хора, които са го напуснали и съобщават, че там има ранени“.

Заключителният документ от Съвета по външни работи на ЕС, който твърди, че Турция, която е страната в света, приела най-много бежанци, ги използва за политически цели, е нов пример за двуличния подход, на който Турция е жертва от години, се казва в позиция на турското външно министерство по повод приетата вчера декларация. 

Анкара подчертава, че въпросът е бил превърнат в политическо средство от самия Европейски съюз и се осъжда поведението на Гърция и европейските страни като несъответстващо на международното право. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна