Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменят се всички културни събития на закрито в страната заради коронавируса

Спортните мероприятия - без публика, разпореди здравният министър

| обновено на 08.03.20 в 15:52
Решението взе правителството на извънредно заседание по предложение на Националния оперативен щаб срещу коронавируса.
Снимка: БТА

Заради установените в България първи случаи на коронавирус са отменени всички масови културни събития на закрито в цялата страна. Това важи за посещенията в кина, театри, концертни зали, музеи, галерии и други. В цялата страна се забраняват и всякакви масови прояви с участие на деца, а спортните състезания ще се провеждат без публика. 

Преустановяват се и училищните събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна, съобщиха от Просветното министерство.

Здравният министър Кирил Анание издаде заповед, с която в страната се преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина.

Спортните мероприятия да се провеждат без публика, се посочва в заповедта, цитирана в сайта на здравното министерство

Забраняват се и масови мероприятия, в които участват деца.

На регионалните здравни инспекции в страната е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.

Решението бяха взето, след като бяха потвърдени четири случая на заразени с Ковид-19 - два в Плевен и два в Габрово.

Първоначалната идея беше да се ограничат културните прояви на закрито само в областите, в които са потвърдени случаи на коронавирус. Министърът на културата Боил Банов обаче поиска да се разшири обхвата на забраната за цялата страна и това бе прието.

Допълнителни мерки в Плевен и Габрово

Със заповедта на министър Ананиев в областите Габрово и Плевен до второ нареждане:

  • Преустановяват се учебните занятия и извънкласните занимания в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации;
  • Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейност и свижданията във всички лечебни заведения;
  • Преустановяват се посещенията в детските ясли и детските градини;
  • Преустановяват се всички масови мероприятия, вкл. спортни и културни (кина, театри, концертни зали, фитнес-зали и други, в които се събират много хора на закрито).

Кризисният щаб в Плевен препоръча силно ограничаване на контактите след положителните проби на двама мъже за коронавирус.

Службите по геодезия, картография и кадастър в Габрово и Плевен ще обслужват само по електронен път, съобщи пресцентърът на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Мярката се налага от утре във връзка с необходимостта от ограничаване струпването на голям брой хора на обществени места с цел неразпространяване на вирусни инфекции.

Услугите, които се предоставят от тези служби няма да бъдат преустановени и ще бъдат изпълнявани по електронен път, а заявените до момента услуги ще бъдат изпълнени и предоставени на гражданите по пощата с обратна разписка, посочва МРРБ.

Заповедта на министър Ананиев въвежда карантинен режим на работа в УМБАЛ „Д-р Георги Странски", Плевен и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово. Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения. Нарежда се засилен дезинфекционен режим.


България спира временно износа на медицински консумативи. Към момента има достатъчно необходими медицински изделия и защитни облекла, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов:

"Заявката месечна за защитно облекло са около 111 000, която обаче не включва само медицински работници. Включва социални работници, включва "Гранична полиция", както и други. Към момента за следващия месец е осигурено. Имаме ангажирани доставки от други страни, които също ще покрият“, каза той и допълни:

“Знаете, от Турция също е поръчано количество, но ние трябва да ангажираме българската индустрия, така, че българското население да е гарантирано, защото не знаем колко време ще продължи. Към момента наличните са за един месец. Имаме поръчки, които са направени, платени за по-дълъг период, но включваме и нашата индустрия, така, че да обезпечим българското население", каза още министърът на икономиката Емил Караниколов след среща при премиера, в която участваха български производители на медицински изделия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени