Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни прожекции на „Светецът Светкавица“

Две допълнителни прожекции на документалния филм „Светецът Светкавица“, посветен на живота и чудесата на Свети Ефрем Нови, има днес в Дома на киното в столицата.

Автор и режисьор на лентата, въздействаща със своя силен духовен заряд, е телевизионният журналист Ангел Бончев, който от години популяризира неизвестни и необикновени светии в България.

Филмът, посветен на ангелския живот на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови въздейства не само върху ревностните християни, но докосва чувствата и на хората, потънали в безбожие и маловерие.

Предишна прожекция завърши на „Светецът Светкавица“ завърши с насълзени от възхищение очи и бурни аплодисменти за автора на лентата, събрал историите на хората, получили изцеление. Зрителите напускат киносалона дълбоко развълнувани от житието на чудотвореца.

Журналистът Ангел Бончев започва работата по филма преди шест години, още в момента, в който стъпва в манастира „Благовещение на пресвета Богородица“ в гръцкия град Неа Макри, където почиват мощите на свети Ефрем.

Част от възловите моменти във филма се озвучават от актрисата Емилия Радева, която се превъплъщава в образа на майка Макария, игуменка на манастира, обитаван от светеца през XIX и XV век. След като открива мощите му, той започва да се явява пред нея наяве и в съня ѝ.

Във филма говорят двама гръцки митрополити, както и лекуващият лекар на майка Макария, която за първи път разказва за три факта, случили се след смъртта на старицата през 1999 година, за които медицината не може да даде научни обяснения.

В наши дни светецът се разкрива и помага дори на хора, които не са знаели за него. Според Ангел Бончев Свети Ефрем, наричан от гръцкия народ Светецът Светкавица, сам избира пред кого да се яви:

През месеца са планирани прожекции и в други градове: На 24 март в Шумен в Народното читалище „Добри Войников“ и 25 март във Варна - Фестивален комплекс.

Ангел Бончев е автор и на други документални филми. Сред тях са заглавията Светият град Асеновград, както и Светителят хирург, посветен на свети Лука Кримски. Има издадени няколко книги за деца и възрастни на православна тематика.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени