Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 000 маски дневно може да прави фабриката в Калофер

Интендантско обслужване ЕАД в Калофер започна ушиването на предпазни маски и предпазно облекло, поръчката стартира от днес, 9 март.
Снимка: БГНЕС

До 10 000 предпазни маски дневно може да произвежда компанията на военното министерство „Интендантско обслужване“ в Калофер. 

В момента се разработва опитен прототип, но проблемът с масовото производство е в доставката на необходимите материали, съобщи по Радио Пловдив директорът на предприятието Светлозар Морфов. 

По думите му, макар да нямат опит в тези асортименти, работещите там са висококвалифицирани и с голям опит, фабриката разполага и с необходимите машини и за серийно производство.  

Що се отнася до защитните гащеризони, там досега не са шили подобен продукт, и в този случай се работи по прототип. 

Затова, за разлика от маските,  все още не се знае какъв ще бъде производственият му капацитет.

Засега към фирмата няма отправено разпореждане за стартирането на процеса, което става със заповед на министъра на отбраната, но всички са в готовност веднага да преустроят поточните линии, увери Светлозар Морфов.

Единственият производител на подходящ  за защитните материали непромокаем плат е фирма в Габрово.  

Експертите на военното министерство трябва да уговорят доставката, както и да калкулират крайната цена на готовия продукт, обясни шефът на „Интендантско обслужване“. Това е така, защото фирмата е изцяло собственост на МО, уточни той.  

В този смисъл, ресорният министър ще прецени дали да възложи поръчката на фабриката в Калофер, или на някой друг, обобщи директорът Светлозар Морфов.

Припомням, вчера стана ясно, че България ще произвежда непромокаеми маски и костюми срещу коронавируса. 

Те са по-специални от останалите и трябва да бъдат одобрени  от Националния кризисен щаб за борба със заразата, за да се премине към серийно производство. 

Снимка: БГНЕС


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!