Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 ще вкара Германия в рецесия, прогнозира шефът на института Ifo

"Дойче банк" също очаква свиване на германската икономика през 2020 година

Клеменс Фюст, ръководител на икономическия института Ifo
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Епидемията от коронавируса Covid-19 ще вкара икономиката на Германия в рецесия, заяви във вторник ръководителят на икономическия института Ifo Клеменс Фюст.

"Страхувам се, че трябва да очакваме рецесия, като в момента световната икономика също е на ръба на криза", посочи той пред местни медии и добави, че настоящата несигурност на фондовите борси може да се сравни с тази през последната глобална финансова криза от 2008 година.

В същото време Клеменс Фюст похвали германското правителство за реакцията му по отношение на кризата с коронавируса, която включва по-лесен достъп до краткосрочни обезщетения за работа, но добави, че трябва да се направи повече.

Коментарите на Фюст са факт, след като ден по-рано глобалните пазари на акции отбелязаха най-драматичния срив от последната световна финансова криза с около и над 7% на фона на разширяващата се вирусна епидемия и внезапния драстичен спад с близо 25% на цените на петрола.

Днес имаше известен опит за възстановяване на част от загубите на пазарите на акции и опит за отскок на петролните цени, след като САЩ заявиха, че се планират нови намаления на данъците.

"Дойче банк" също очаква свиване на германската икономика през 2020 година

Очаква се германската икономика да се свие през настоящата година за пръв път след световната финансова криза през 2008 - 2009 г., заяви във вторник висш икономист на "Дойче банк", визирайки негативното въздействие на епидемията от коронавирус.

Стефан Шнайдер, главен германски икономист в "Дойче банк" каза за Ройтерс, че очаква брутният вътрешен продукт на Германия да намалее с 0,2% през 2020 г. след увеличение с 0,6% през миналата година.

Най-голямата европейска икономика ще се свие с 0,2% през първите три месеца на годината след стагнация в края на 2019 г. и след това ще се свива с още 0,8% през второто тримесечие, прогнозира Шнайдер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна