Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Кърджали издаде заповед с мерки срещу коронавируса

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис издаде Заповед №266/10.03.2020г. с препоръчителни мерки с цел намаляване на риска от заболяване с вирус COVID-19. Заповедта е на основание чл. 44, ал. 2, от Закона за местното самоуправление и местната администрация/ЗМСМА/, чл.29, чл.31, чл.63 от Закона за здравето, Заповед №РД-01-117/08.03.2020 год. и Заповед №РД-01-118/08.03.2020 год. на Министъра на здравеопазването на Република България. В нея се препоръчва до второ нареждане да се преустановят посещенията на културни мероприятия в т.ч. кино и театрални представления, провеждането на спортни мероприятия да се извършва без публика.

Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца.

Препоръчва се ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и закрито.

В заповедта е записано още, че в общинска администрация до второ нареждане:

1. Няма да се провеждат приемни дни за граждани.

2. Обслужването на гражданите в “Центъра за информация и услуги гражданите“ и „Център за гражданска регистрация на населението“, находящи се на първи етаж на бул.,,България“№41 и Дирекция “Местни приходи“, находяща се на ул.“Деспот Слав“ №1, както и в кметствата и кметските наместничества да се извършва при повишени мерки за биологична сигурност. Да се ограничи в максимална степен прекият контакт между гражданите и обслужващите служители на гише. Да се извършва задължителна неколкократна дезинфекция на подове, асансьори, работни помещения и др.

Препоръчва се и ограничаване на пътуванията във връзка с обмена на опит по различни програми на ученици, засилване на дезинфекционния режим във всички учебни, детски, социални и обществени сгради, читалища и библиотеки, музеи и галерии, ведомства и институции.

Да се извършва дезинфекция на подовете и обзавеждането на всеки два часа с дезинфектиращи препарати на спиртна основа.

Ръководителите на детските градини и социалните услуги да организират провеждането на стриктни противоепидемични мерки, като строг сутрешен филтър, редовна и засилена дезинфекция на помещенията, да не се допуска сливане на групи и провеждане на масови мероприятия на територията на учебни, детски и социални заведения, персоналът да ползва маски, да осигурят консумативи за лична хигиена – сапуни и дезинфектанти в заведенията.

На ръководителите на транспортни фирми, извършващи превоз на пътници, на ведомствени ученически и работнически автобуси, да извършват ежедневно задължителна многократна дезинфекция и почистване на превозните средства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна