Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Най-опасното при такава паника е да си счупим икономиката

3 фирми произвеждат защитни облекла за медиците

| обновено на 11.03.20 в 11:31
Снимка: БГНЕС

Да не се подаваме на паника и да сме с оптимизъм. За това призова премиерът Бойко Борисов след извънредно заседание на Съвета по сигурността, посветено на коронавируса.

„Обсъдихме колко твърди и гъвкави да се мерките… Коронавирусът е вирус като много други... Най-опасното от такава паника е да си счупим икономиката... Мерките, които виждате, изглеждат малко разхлабени в сравнение с другите държави, но ние първи ги въведохме. Очаква се продължителен период... Това е вид война“.

Нито една държава - член на ЕС няма запас от предпазни облекла, подчерта министър-председателят.

„До петък се очаква общоевропейско решение Европейската комисия да проведе обществени поръчки и да може членките по заявки да започнат да получават облекла, калцуни“, поясни Борисов.

Взети са два вида мерки – първите пет са в области без потвърден случай, а осем - за области с потвърдени случаи.

„Кина и театри, ако бъдем гъвкави, примерно, да се продават билетите през стол или да се дезинфекцират след всяка прожекция, дайте възможност на кметовете да вземат сами решения и да преценяват най-доброто. В училищата всеки час да започва с петминутна агитация и напомняне на децата за мерките за лична хигиена“.

По думите на Бойко Борисов „светът не е подготвен за подобна грипна епидемия като коронавируса“. Очаква се пикът на болестта да бъде през септември тази година и затова трябва да бъдем подготвени с по-дългосрочни мерки, предупреди Борисов:

"Очаква се един продължителен период. В този продължителен период, ако си убием производството, възстановяването впоследствие ще бъде невъзможно! Така че, да се мобилизираме, да сме крепки българи и, какво ли не сме преодолели, да преодолеем и това. Паникьосване или истерия, или изкупуване - храни има! В България, в Европа храни, консерви, хляб, брашно - запаси огромни има".

Премиерът още веднъж призова гражданите да не се поддават на паника, защото складовете на големите вериги магазини са запасени с продукти за 30-40 дни напред.

Храна има, вода има“, заяви Борисов.

Министър-председателят обяви още, че 3 български фирми започват производство на защитни облекла за медиците. Очаква се днес да бъдат готови 2000 бройки, необходими за медицинските специалисти.

"Тези облекла може 50 пъти да се перат, дават по сертификат. Три компании ще ги правят към момента - военното интендантство и още други две. Едната има плат, а другата пък тъче този плат. По този признак си избрани, за да можем още днес да имаме около 1000 – 2000 облекла. След това можем да попълваме на ден до към 30 – 40 хиляди облекла".

Службите са предотвратили незаконния износ на 20 хиляди маски.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна