Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана одобри повишаването на възрастта за влизане в армията

| обновено на 12.03.20 в 16:57
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по отбрана одобри на второ четене промени, които повишават възрастта за служба в армията на 40 години. Окончателните текстове останаха във формата, предложен от правителството.

Текстовете на промените влизат в пленарната зала за окончателно обсъждане, след като депутатите на мнозинството не срещнаха проблеми с приемането им в ресорната комисия. Така предложението армията ни да търси военни до 40 години остана.

Останаха и спорните мерки пенсионирани военни да работят в системата три години допълнително.

С три години се вдига и възрастта за служба в армията за служещите.

Комисията по отбрана отхвърли предложението на БСП да отпадне възможността цивилен да оглавява служба „Военна информация“.

От ВМРО оттеглиха предложението си военните, които ще работят с новите изтребители, кораби и техника на пехотата задължително да останат в армията 7 години след обучението им. И ако откажат, да бъдат съдени и да връщат инвестираните пари. Вносителите обясниха, че най-вероятно ще се предложи времето да бъде свалено на 5 години.

Промените минаха на първо четене през пленарната зала въпреки критиката на БСП и ДПС, че предлаганите мерки няма да повлияят особено на проблема с недостига на военни. 

От министерството казаха, че мерките ще гарантират до 2025 г. и недостигът в армията да бъде намален с около 50 процента. А основният недостиг в армията са войниците и няма проблем със сержантския състав.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени