Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново сблъсък ГЕРБ-БСП за данните на националната статистика

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ поиска извинение от БСП заради твърденията на левицата за манипулация на данни за растежа на българската икономика. В края на февруари от БСП обвиниха управляващите, че данни, подадени към НСИ са манипулирани и растежът на брутния вътрешен продукт е в пъти по-малко от това, което казва правителството.

В декларация от парламентарната група на ГЕРБ депутатът Александър Иванов заяви, че твърденията на БСП могат да създадат непоправими щети и призова социалистите:

"След излизането на данните на 5 март, ако не се сбъднат апокалиптичните ви прогнози, да излезете и да се извините от трибуната на Народното събрание. Ще го направите ли днес, колеги от ляво? Ако се извините излиза, че сте изрекли неистини от трибуната на Народното събрание. Ако не се извините сега, излиза, че сте манипулирали обществото и общественото мнение с опит да манипулирате и медиите и сте опитали да манипулирате инвеститорите съзнателно.За малко медийно внимание, колеги, изложихте на риск цялата българска икономика - ръстът на доходите на гражданите, ръстът на пенсиите, инвестициите в България. Браво на вас!  Дори без да сте в управлението, сте заплаха за българската икономика", каза Иванов

От БСП заявиха, че това е пореден опит за манипулация от страна на ГЕРБ. Румен Гечев заяви:

"Националният статистически институт  - след като те признаха, че нашите изчисления са прецизни, с точност до  един лев, изведнъж НСИ, за да излезе от положението се появиха 950 милиона лева нови инвестиции. Те бавят ли се 28 дни тези инвестиции, какво става с тях?

След това - с милиард и половина се увеличава потреблението, след това -  износът изведъж - о, небеса!, се е увеличил с милиард и половина. Тоест, това се нарича натъманяване на български език - не сме отчели четири милиарда, отчитаме нови четири милиарда".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени