Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отказа на журналистите облекчение на достъпа

| обновено на 12.03.20 в 17:19
Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Народното събрание отказа да облекчи въведените мерки заради Covid-19, с които на практика се ограничава свободния достъп на журналистите до депутатите. 

По-рано в писмо представителите на медиите изразиха официално несъгласието си от ограничителните мерки.

В писмото, адресирано до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, подписано и от парламентарни репортери на програма "Хоризонт", се настоява за преосмисляне на мерките заради невъзможността медиите да си вършат адекватно и професионално работата.

В същото време журналистите настояват за по-строг контрол на входа по примера на Министерския съвет, за да се осигури нормален работен процес в кулоарите на парламента.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отново повтори тезата, че мерките са съобразени с препоръките на Националния кризисен щаб:

"Не са в никакъв случай желание, за да ограничим възможността на българските граждани чрез вас да разбират какво се случва в парламента и да ограничим вашата дейност".

Караянчева пое ангажимент пред журналистите за свикване на председателски съвет, на който ще препоръча парламентарните групи да не допускат откази за интервюта и коментари при поискване от страна на медиите:

"И ако някой се възпротиви, моля ви, да ни кажете, но други отстъпки няма да има". И ще се запази изолирането на журналистите в зала "Запад" за неограничен период:

"Не мога да допусна движение по кулоарите така, както искате", посочи Караянчева.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени