Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов инспектира производство на защитни облекла срещу коронавируса

С дезинфекция на ръцете и защитни маски, предоставени от габровската фирма "Мак" започна посещението на Бойко Борисов в предприятието.
Снимка: БТА

Българската индустрия може да се реорганизира само за няколко дни и отговорните предприятия могат да произведат това, което е нужно. Това каза премиерът Бойко Борисов при посещението си в габровския завод, който вече произвежда защитни облекла срещу коронавируса за медицинския персонал в страната. До момента държавата е платила на фирмите за производството на 6 хиляди гащеризона.

За изминалите три дни габровското предприятие е произвело 40 хиляди метра от специалния плат. Успешно са преминали тестовете във военната сертифицирана лаборатория за водонепропускливост и здравина на плата, който има два слоя – памучна основа с полиуретанова мембрана върху нея.

Демонстрация на ефективността на защитната тъкан на гащеризоните направи председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, който съпровождаше министър-председателя.

„Направени са от мембрана, която има свойството да пуска топлината навън, което е изключително ценно, иначе ще се прегреят нашите хора в истинския смисъл на думата. Отделно, че не пропуска течности“.

Полиуретановата мембрана, с която предприятието разполага, ще стигне за около 10 хиляди гащеризона. Те са за многократна употреба и ще се ползват от медицинския персонал на болниците в страната, както и за служители, които работят на други уязвими места.

При днешното си посещение премиерът информира, че се търсят възможности за купуване на респиратори, за да е подготвена системата с необходимата медицинска апаратура.

„Генерал Мутафчийски по моя заръка, 5 милиона даже сме му осигурили, по един, по два, по три, където има допълнително, всичко да се изкупи. Добре, че болниците навсякъде – Бърза помощ с новите линейки, които се закупиха имат и респиратори в тях“, каза Борисов.

По повод призива на президента по темата за коронавируса да говорят лекари, а не политици, Борисов отвърна, че това правят.

Премиерът бе придружаван в предприятието още от вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев и с председателя на Националния оперативен щаб.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна