Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калинка и Виктор Асенови - за мечтите, изпитанията, Карма и Идалго

Четиримата



Те са щуро семейство, което отиде в Непал, за да провери как им понася високото, катерят се по скали, правят скоростни изкачвания на Витоша, влизат посред нощ в необлагородени пещери и тренират съвсем целенасочено за високи върхове. Семейството им е 4-членно, защото двете им кучета са винаги с тях и понасят всичко, което Виктор и Калинка Асенови са си намислили да направят. Едно необикновено семейство с още по-необикновени мечти. 
Тя е на 22, той - с 2 години по-голям, двамата имат вече близо 3 години брак. За какво ти беше да се жениш толкова малка, я питат приятели, а тя отвръща, че знае - това е човекът, с когото иска да бъде.

Виктор и Калинка
Заедно започват да сбъдват мечтите си. След редовни тренировки по стръмната пътека от Княжево до Копитото на Витоша миналата пролет се изкачват до езерото Тиличо в Хималаите, на 5000 метра височина. Целта е да проверят височинната си поносимост и тази на кучетата си, защото искат да изкачват все по-високи върхове заедно. 
А кучетата Карма и Идалго също са женени и са обучени за планинско и пещерно водене.
Можете да ги срещнете (четиримата) по стръмната пътека от Княжево до Копитото - там е техният тренировъчен полигон, от две години са добавили към тренировките скално катерене и катерене в зала, а отскоро се увличат по пещерно дело. 

В пещера
Виктор е завършил социална педагогика, а тя учи психология и иска да обучава кучета. Дори е спомогнала за това в България да започне програмата за сигнализиращите кучета за диабет.

Преход в планината
Калинка губи зрението си на 10-годишна възраст при усложнение, свързано с онкологично заболяване, а Виктор се е родил незрящ. До петата си година е бил в Дом за деца, после е бил отгледан от баба си и дядо си. Разбрал е за детския дом случайно, когато е бил на 20. Тогава, както и във всички други трудни моменти в живота, двамата си помагат взаимно и се подкрепят. Казват, че най-страшно е да нямаш цел. "То е все едно да нямаш връх пред себе си" - обяснява Калинка.

Калинка на Комините
Как гледат на живота, как се справят с изпитанията и какво послание отправят към младите хора в България - чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна