Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп предлага отлагане на олимпиадата в Токио

Доналд Тръмп говори в Белия дом на срещата си с ирландски премиер Лио Варадкар.
Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи днес да се обсъди отлагане на летните олимпийски игри в Токио, които трябва да се състоят това лято, с една година заради пандемията от коронавируса, предаде БТА

Според него олимпиадата няма да бъде същата без зрители, съобщи Ройтерс.

Японските домакини засега отхвърлят спекулациите за евентуалното отменяне или отлагане на олимпиадата, отбелязва агенцията.

Тръмп каза още днес, че не е притеснен от риска да е бил изложен на контакт с коронавируса, след като миналата седмица вечеря с бразилския президент Жаир Болсонаро, чийто прессекретар по-късно даде положителна проба за вируса.

Тръмп говори по този повод след днешната си среща с гостуващия ирландски премиер Лио Варадкар и допълни, че двамата са решили да не се ръкуват от съображения за безопасност след срещата им в Белия дом.

Тръмп и Болсонаро вечеряха в частното имение на Тръмп Мар-а-Лаго във Флорида в събота. След това прессекретарят на Болсонаро - Фабио Уайнгартен, който също бе там, даде положителна проба за вируса.

Американският държавен глава каза по този повод, че е чул за заразяването на помощника на Болсонаро, но не е притеснен, защото "ние не правихме нищо необичайно".

Говорителката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която е от Демократическата партия, каза, че днес там ще бъде гласуван закон, засягащ опасността от коронавируса. Лидерът на републиканците в Камарата Кевин Маккарти по-рано каза, че е силно против този закон, като го нарече „неработещ“.

Днес сградата на Капитолия във Вашингтон, където заседават двете законодателни камари, бе затворена за външни лица, след като ден по-рано служител от екипа на сенаторката демократка Мария Кантуел от щата Вашингтон даде положителна проба за коронавируса.

Самата сенаторка каза, че ще затвори офиса си в столицата Вашингтон, за да предотврати разпространение на заразата. Няколко сенатори републиканци също затвориха столичните си офиси като предпазна мярка.

Сред тях е и републиканецът Тед Круз от Тексас. Самият той от няколко дни е в доброволна карантина, след като е бил в контакт с човек, който по-късно е дал положителна проба за вируса.

Сенаторът Том Котън заяви по този повод, че в идните дни вероятно ще има още положителни проби на служители от Конгреса, но не се очаква това да разстрои работата на законодателния орган, защото от утре той прекъсва планирано работа за една седмица.

Вицепрезидентът Майк Пенс призова от името на администрацията на Тръмп всички американски граждани, завръщащи се от Европа, доброволно да спазват 14-дневна карантина.

„Ние ще наблюдаваме всички американци, които се завръщат, и ще изискваме от тях доброволно да се самоизолират за 14 дни", каза той по телевизия Ей Би Си, цитиран от ДПА. "Искаме изцяло да спрем тук притока на хора, пренасящи коронавируса", подчерта Пенс.

Той добави, че американското правителство „ще налее ресурси“ в най-тежко засегнатите от вируса щати, като Калифорния, Вашингтон и Ню Йорк.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!