Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът ще поскъпне през втората половина на годината, прогнозира експерт

| обновено на 14.03.20 в 10:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рецисия - вече въпросът е не "дали", а "колко дълбока ще бъде?" Така реагират мнозинството от икономистите и финансистите по света. В едно от анонимните проучвания, направени от различни влиятелни институти, един от тях отговори: "Ситуацията напомня финансовата криза от 2008-а година. А какво направи Европа? Беше излязла на обяд с колеги, когато трябваше да остане спешно в офиса!" 

"Дали е време за паника? Бих казал не. Ако имаме предвид, че пикът на разпространението в Китай вече премина и стискаме палци развоят в другите части на света да е подобен и вземем под внимание всички предприети фискални мерки, които би трябвало да бъдат успешни, бих отговорил - останете спокойни и се пазате!" 

Този коментар направи за БНР Джон Килдаф, анализатор в инвестиционния фонд "Again Capital", чиято специализация е основно върху пазара на горива, а той със сигурност страда от кризата в транспортния бранш, настъпила като последица от ограничителните мерки за Ковид-19.  Той коментира и защо бизнесът не е бил готов за кризата с коронавируса, която започна преди месеци и даде ясни признаци, че ще се разпространи и извън Китай.

"В началото се смяташе, че това ще е проблем само за Китай. Тогава те предпиреха мерки, блокираха Ухан и всички смятахме, че духът е удържан в бутилката, но явно - не беше така. Освен това пораженията върху транспорта и индустриите, свързани със забавленията, са повече от драстични. Ето защо именно книжата на тези компании се разпродават, което води до борсовите сривове, на които ставаме свидетели. Дали обаче пазарът ще свикне бързо с тази ситуация, ми е трудно да кажа. Училищата са затворени дори на места, където вирусът не се е появявал - например Флорида или Мичиган в Съединените щати. Мисля, че загубите ще продължат още известно време".

Експертът признава, че и без това борсовите книжа са били силно надценени, така че е било въпрос на време да се появи катализатор, който да коригира пазара. Проблемът е, че тази пазарна "корекция" е категорично нездравословна. От Лондон Алистър Нийм - старши икономист в Центъра за икономика и бизнес проучвания, който е концентриран върху Европа, коментира:

"Много е трудно да се оцени прекият ефект или да се посочи число, което да го изобразява. Към момента това дори ми изглежда невъзможно, защото ситуацията е много динамична и води до неочаквани ефекти. Освен това случаите на Ковид-19 се увеличават много бързо, както виждаме в Италия например. В същото време хората променят поведението си, правителствата също и винаги има надеждата, че ситуацията ще започне да се подобрява. В Китай виждаме, че пикът като че ли премина и страната се опитва да се върне към нормалния живот, въпреки че още е рано за това".

Тук топката е в полето на националните правителства, категоричен е Нийм. Най-важното е, че Европейската комисия разреши нарушаването на ограниченията за дълг и дефицит с цел справянето с икономическите последици от разпространението на вируса, останалото - трябва да бъде направено от правителствата:

"За да не бъдат пропилени парите, които ще бъдат изхарчени, трябва да разберем едно - от медицинска гледна точка пикът ще дойде и след това ще премине. Повечето хора ще се оправят. Въпросът е, че е абсолютно необходимо да посрещнем временния шок върху икономиката, за да не се окаже нейното заболяване по-тежко, отколкото сме го диагностицирали. Фактът, че хората не могат просто да излязат и да вечерят заедно в ресторант или да изпият по едно питие след работа, означава, че те няма да похарчат тези пари за удоволствие, а това ще удари конкретни бизнеси. Трябва да допълним и малки магазини, които не са за стоки от първа необходимост, които няма да бъдат посещавани, следователно - ще бъдат временно затворени... Не пращайте тези бизнеси в по-дълбока бездна, отколкото са в момента. Бюджетните средства трябва да бъдат насочени към тях, за да е сигурно, че след това ще могат да се възстановят. Трябва да е сигурно, че тези компании ще могат да се възстановят след разпространението на "бизнес заразата", провокирана от мерките за ограничаване на Ковид-19. Напълно е необходимо да им се помогне, за да останат "живи", защото в противен случай ще се стигне до увеличаване безработицата. Ние не искаме хората да изпитват и финансови проблеми, дори ако се наложи да спрат работа за няколко седмици. Представете си обаче какво би станало, ако компаниите, в които работят, фалират".

"По-големите бизнеси биха имали достъп до дългово финансиране и принципно са по-устойчиви на шокове, но за малките - може развоят да е необратим. Рискът за подобен сценарий е много голям, а ние говорим за сектори, които са изключително важни за икономиката, независимо, че се движат от по-малки компании", предупреди експертът. 

Особено ако се появи втори черен лебед за световната икономика, след като коронавирусът вече се превърна в такъв - неочаквано събитие, което има огромно въздействие. Макар и да се появи от сянката на първия, вторият черен лебед вече е тук, категоричен е Килдаф, който се фокусира върху обявената ценова война в петрола - Саудитска Арабия отвори фронт срещу Русия.

"Това със сигурност беше втори черен лебед за петролния пазар. Ниските цени на петрола и газа, което би означавало и на транспорта, са изключително добър стимул за глобалната икономика или поне за американската. Това е много важно за потребителите, защото част от парите ще останат в джоба им, което значи, че ще купуват други стоки. Цената на петрола ще се повиши през втората половина на годината, прогнозира за "Хоризонт" на БНР Джон Килдаф, анализатор в инвестиционния фонд "Again Capital". По думите му ниската стойност на енергийните продукти в момента е нужен стимул за икономиката, защото оставя допълнителен ресурс на домакинствата, макар че те ограничават пътуванията си. 

"Ниските цени на петрола и газа, което би означавало и на транспорта, са изключително добър стимул за глобалната икономика или поне за американската. Това е много важно за потребителите, защото част от парите ще останат в джоба им, което значи, че ще купуват други стоки. Но за петролния пазар това беше сценарий, който се обсъждаше от известно време. Аз говоря за него от няколко години, тъй като развоят на събитията през този период ме убеди, че най-добрият ход за Саудитска Арабия е именно този, който тя предприе. От нейна гледна точка обявяването на ценова война и опита да се завладеят допълнителни пазарни дялове, означава огромно поражение за останалите производители на скъп петрол. Със сигурност ще бъде засегнато и американското шистово производство, но в доста по-голяма степен Русия и още няколко ключови играчи".

Според Килдаф светът трябва да се концентрира върху бързото преминаване през рецесионния период, който неминуемо ще настъпи. Саудитска Арабия намери точния момент, за да обяви ценова война на Русия, но нито едно правителство на държава - производителка на черно злато няма да издържи дълго с много ниски цени на суровината, предупреди още експертът.

Емма Ашфорд - специалист по Близкия Изток и петролни пазари, изобщо не гледа оптимистично на ситуацията:

"Ще видим малките производители на петрол - например тези, които добиват от американските шистови залежи, в силно затруднена ситуация, дори изправени пред фалит. Те със сигурност ще потърсят финансова подкрепа. Също така ще видим големите страни - производителки на петрол като Саудитска Арабия и останалите членове на ОПЕК от Залива в силно затруднена бюджетна позиция. Предстоят изключително трудни времена за производителите на петрол - независимо дали говорим за частни компании или за цели държави. Ако в бюджета е записано, че петролът трябва да струва около 60 долара за барел, очевидно е, че цена от около 30 долара за барел струва твърде много пропуснати приходи за страната".

През 2014 година Саудитска Арабия се опита да направи същото. Тя започна да произвежда много петрол, с което искаше да постави на колене тогава прохождащите производители на шистови горива. Историята не завърши добре за Рияд, тъй като "шистовите" компании успяха много бързо да намалят производствените си разходи, с което направиха продукцията си доста по-евтина и се настаниха трайно на пазара.

Джон Килдаф е категоричен, че "никой не може да се състезава със саудитците при цените на петрола, когато те решат да играят в тази игра". 

"В краткосрочен план ще работим в условия на супер ниска цена на петрола, което за някои може да звучи доста смело. През втората половина на годината обаче ще имаме скок на цените", допълни той.

Обзора на Марта Младенова за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна