Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем нови случая на коронавирус у нас, стават 51

Снимка: БГНЕС

Осем нови случая на коронавирус са потвърдени у нас. Това съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА са направени 83 проби и са установени шестима положителни пациенти. 51 проби са изследвани в Националната лаборатория, като две от тях са положителни. Във Варна са направени 12 проби, положителната проба е потвърдена в Националния център. В Стара Загора има 16 отрицателни проби.

Общият брой на регистрираните с коронавирус инфекция в България е 51 души, двама от тях са починали.

По-рано днес бе съобщено, че са потвърдени още 2 нови случая на зараза с коронавируса, с което бяха 43.

Със средно-тежка към тежка картина във ВМА има десет пациенти, в Белодробната болница са петима, в "Пирогов" е един, в "Александровска" има един. В Плевен има четирима пациенти. В Габрово - двама, във Варна - един.

Проф. Мутафчийски сподели пътя на варненския пациент:

"В разгара на епидемията в Италия хваща самолета от Варна след 10 март и отива в Бергамо, в центъра на епидемията. От Бергамо отива в Барселона. След Барселона се връща в София, след което със сухопътен транспорт се връща във Варна. Слава Богу, след като се е прибрал, се е явил в болница, явно е чул за санкциите".

Медицината е основана на доказателства, а не на предположения. Така ръководителят на Националния оперативен щаб коментира информации за лечение на Covid-19 с различни медикаменти.

"Парацетамолът е най-големият враг на черния дроб", посочи Мутафчийски и обясни, че предозирането може да доведе дори до необходимост от трансплантация.

Професорът призова да се внимава при употребата на лекарства и да се следи активното вещество във всяко от тях, особено при деца.

Колкото до по-строгите мерки, които той предложи снощи, стана ясно, че дискутирането по тях продължава, но за да бъдат приети, ще трябва решение на НС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!