Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтите поискаха здравното министерство да им осигури предпазни средства

| обновено на 16.03.20 в 13:12
Снимка: БНР

Фармацевтите поискаха здравното министерство да им осигури лични предпазни средства.

В писмо на Българския фармацевтичен съюз се настоява такива средства да бъдат осигурени за над 10 хиляди фармацевти.

Председателят на организацията проф. Асена Стоименова, посочи, че магистър фармацевтите са на предната линия за борба с вируса. Междувременно прокуратурата започва проверки в аптеките за спекула с цените на стоките.

Около 4 хиляди са аптеките у нас и на 8 до 10 хиляди фармацевти и помощник-фармацевти държавата трябва да осигури предпазни средства, каза проф. Асена Стоименова:

"Вече сме разговаряли с ръководството на Министерството на здравеопазването. Имаме уверението, че ще бъдат осигурени тези лични предпазни средства за българските фармацевти в РЗИ".

Проверките на прокуратурата за спекула в аптеките трябва да започнат от търговците на едро, като се проверят най-вече не лекарствата, а медицинските изделия като маски, ръкавици, и най-търсените в момента дезинфектанти и спирт, за които няма регулация на цените:

"За да са пълни проверките, за да са адекватни, трябва да включват и първоизточника на придобиване на съответния продукт. При лекарствата има едно много строго законодателство за ценообразуване, което се съблюдава, а там органът, който проверява е Националният съвет по реимбурсиране на лекарствените продукти. Що се отнася до медицинските изделия - маски, дезинфектанти, в последните дни част от производителите вдигнаха цените, така че там няма тази регулация, както е при лекарствените продукти, и е нормално хората да ги намират в аптеките на по-висока цена".

Засега няма сигнали за недостиг на лекарства за хронично болни пациенти, скъпо струващи по протокол, но ако извънредното положение продължи повече от два месеца, може да стигне до производствени проблеми за тези лекарства.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени