Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Готов е водопроводът от Мало Бучино до Перник, режимът се облекчава

| обновено на 17.03.20 в 14:20
Снимка: БГНЕС

Новият водопровод, който ще доведе вода до Перник от язовир Бели Искър е готов. Утре предстои допълнително обезпаразитяване, след което ще започват 48- часови проби, съобщи кметът на града Станислав Владимиров. Според него Перник е на края на продължилото няколко месеца изпитание заради водната криза, като се очаква към края на седмицата градът да може да ползва вода от новия водопровод.

От днес е в сила по-облекчен режим, като водата се пуска в 12 часа и се спира в 22 часа.

След пускането на новия водопровод градът и населените места, водоснабдявани от язовир „Студена” ще имат вода през целия ден - от 6 до 22 часа, а режимът ще бъде само нощем, обещаха от ВиК.

Според кмета е имало междуинституционални спорове откога да бъде пуснато по-голямо количество вода за Перник.

„Радвам се, че разумът надделя и на ВиК бе разрешено да предложи този нов режим, който е много по-благоприятен за нас“,  каза Владимиров.

В края на седмицата се очаква фирмите, с които са сключени договори за подмяна на част от вътрешната водопроводна мрежа да започнат работа като начало в кварталите „Църква” и „Изток”. На финалната права е проектирането, обясни кметът.

Сега загубите по над 50-годишния етернитов водопровод надхвърлят 70 процента. 

Новият график за подаване на вода ще засегне 11 населени места в община Перник - градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджировци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. 

Облекченият режим се въвежда заради усложнената епидемиологична обстановка с наличието на коронавирус у нас и необходимостта от поддържане на добра лична хигиена. За освобождаване на графика способства и трайното покачване на нивото на язовир "Студена", на който вече е запълнена 1/3 от обема. Напоследък притокът му ежедневно надхвърля 2 000 л/сек, а на 10 март регистрира рекордните 5225 л/сек.

Досега намеренията бяха режимът да бъде облекчен, когато язовирът надхвърли 10-11 млн. куб. м. Коронавирусът обаче наложи промяна и управителят на ВиК Борислав Иванов изпрати искане до МОСВ за увеличаване на водоползването от "Студена" на 1 200 000 куб. м месечно. Това е с 400 000 куб. м повече от разрешения досега месечен лимит. 

Наличните в МОСВ данни за реално използвани води от язовир "Студена" за питейно-битово водоснабдяване на Перник показват, че през месеците от януари 2018 г. до септември 2019 г. "В и К" ООД Перник използва по 1 млн. куб. м месечно, като през юли 2018 г. са използвани 0,971 млн. куб. м, а през април 2019 г. - 0,966 млн. куб. м, когато не е налаган режим на ограничено водоснабдяване, се твърди в официалния отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Предвид, че предстои прехвърляне на 300 л/сек. от водосбора на язовир "Белмекен" посредством новия довеждащ водопровод и резервоар Мало Бучино до Перник, което представлява около 0,780 млн. куб. м месечно, следва да бъде ограничено водовземането от язовир "Студена" до 0,300 куб. м месечно с цел акумулиране на води в язовира, е записано в писмото на министъра. Според МОСВ съвместното водовземане от язовир "Студена" и от аварийната връзка чрез Мало Бучино ще гарантира необходимите месечни лимити за отпадане изцяло на режима в града.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като на 18 ноември бе въведен воден режим за населените места, захранвани от язовир "Студена". Януари бе най-критичен за перничани, защото язовирът бе на крачка от мъртвия си обем.

Като единствен спасителен вариант за решаване на водната криза МС взе решение да доведе вода до чешмите на перничани от водосборната зона на язовир "Белмекен".

Кметът Станислав Владимиров благодари на Столичния общински съвет, който даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София. 

Стойността на проекта е около 27 млн. лв.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от