Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форд - Румъния" изпраща в техническа безработица 6000 служители

Снимка: Youtube

Кризата, предизвикана от коронавируса, която вече доведе до затваряне на фабрики на трите най-големи автомобилни компании в Европа, стигна и до Румъния: "Форд" ще трябва да изпрати в техническа безработица 6000 служители, съобщава в. "Адевърул".

Според лидера на синдиката на "Форд Румъния" Мария Маня служителите на автомобилостроителния завод в Крайова ще бъдат изпратени в техническа безработица в периода 19 март - 5 април. Решението на американската компания е продиктувано от пандемията на коронавируса.

Синдикалният лидер заяви за Медиафакс, че служителите ще получават 78 процента от заплатите си в този период.

Мария Маня обаче смята, че не цялата дейност на фабриката ще бъде прекратена, но отбелязва, че за момента няма информация как точно ще бъде приложена мярката.

Заводът на "Форд" в южния румънски град Крайова има над 6000 служители. "Адевърул" отбелязва, че компанията все още не е потвърдила официално тази информация.

Вестникът напомня, че "Фолксваген" вече е обявил, че затваря почти всичките си фабрики в Европа. "Рено" също обяви в понеделник, че временно спира дейността в 12 от заводите си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени