Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков, БСП: Липсват мерки за предотвратяване икономическа и социална криза

Крум Зарков - зам.-председател на парламентарната група на БСП.
Снимка: БГНЕС

Извънредното положение е необходимо, закон за мерките при извънредно положение задължително трябва да има, но не ни харесва съдържанието на този закон, каза пред БНР Крум Зарков, зам.-председател на парламентарната група на БСП.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той коментира решението на социалистите да се въздържат днес при гласуването на законопроекта за извънредното положение на първо четене в пленарна зала, както и да направят предложения за промени между двете четения.

„Този закон трябва да узакони различните въведени рестрикции, но от друга страна той трябва да организира онези компенсаторни и предпазни мерки, които да направят така, че когато тази санитарна кризи приключи, да не последва тежка икономическа и социална криза. Именно тези мерки липсват в този закон“, каза Зарков.

Според него няма дилема здраве или икономика.

„Всички разбират, че абсолютен приоритет е здравето, но това е половината задача, защото запазването на здравето провокира различни мерки, но ако не бъдат предприети и други, ще изпаднем в дилемата да сме здрави или да гладуваме, което е недопустимо“.

Зарков смята, че трябва да се правят и двете, както се прави навсякъде по света.

Според Зарков само с рестрикция и репресия няма да се справим.

„Не бива и не може да позволим тази санитарна криза да ни върне години назад и да ни постави пред предизвикателства, които ще оставят хората без работа, без доходи“.

Зарков каза, че внесеният от БСП проект за решение за разсрочване и временно спиране на плащанията по битовите сметки заслужава дебат, отделен от предложения от ГЕРБ законопроект и такъв ще бъде предизвикан.

По думите му всеки трябва да си върши работата.

„Националният оперативен щаб да следи за здравето, да препоръчва мерки, Министерският съвет да ги изпълнява, а ние като законодатели трябва да направим качествено законодателство, което да облече набелязаните мерки в закон, но и даде глътка въздух на тези хора, които ще бъдат сериозно притеснени в този период от време. Трябва да направим така, че тези мерки да не бъдат такива, че да ни поставят в изключително тежки положения утре и вдругиден…“

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!