Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Да се помага само на компании, които се борят и искат да оцелеят

Лъчезар Богданов - главен икономист на Института за пазарна икономика.
Снимка: БГНЕС

Бизнесът и правителството трябва да споделят тежестта от удара, нанесен от коронавируса върху икономиката, заяви пред БНР главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той каза, че когато се помага на бизнеса, това да се прави с ясната идея, че:

„Целта е да се подкрепят тези компании, производства, които се опитват да се адаптират и да се борят и ще искат да оцелеят… В този смисъл подкрепата на заетостта е едно от най-важните неща“.

Богданов предупреди, че след решението държавата да поеме за три месеца 60% от заплатата на служители, останали без работа, част от бизнеса ще освободи работници с обещанието да ги наеме отново, след като  премине шокът, за да си спести останалите 40% от възнагражденията им.

„В крайна сметка икономиката ще се рестартира, ще имаме, макар и с адаптация и известно преструктуриране, нужда от хора, които да са квалифицирани, подготвени да вършат добре работа. Не всички предприятия ще могат да вземат добрите си работници, ако предприемат такава стъпка към тях“, каза той.

Богданов е категоричен, че част от бизнеса няма да се възстанови веднага, ще има и фалити. Според него каквито и мерки да се предприемат, няма как да изтрият тази криза от балансите на икономиката и да няма негативен ефект.

„Очевидно каквито и мерки да се предприемат, те трябва да са насочени през прилагането на два критерия – споделяне на цената… и подкрепа за тези компании, производства, които се опитват да се адаптират, да се борят и ще искат да оцелеят и работят след тежките ограничителни мерки“, каза той.

Според него разумният вариант е за известен период от време тези предприятия да бъдат подкрепени, за да задържат заетостта и да могат да са готови след първоначалния шок и вероятното разхлабване на ограничителните мерки икономиката да се рестартира, да има капацитета да бъде отново конкурентоспособна и да се възстановява

„Искания за пълни компенсации и инструменти, които тотално да премахнат негативния ефект са нереалистични“, каза Богданов.

Той предупреди за риска някои компании, които не са здрави и са губещи, и то преди кризата, да бъдат по някакъв начин пробутани или спасени с държавна помощ. „Това не трябва да се допуска“.

Не знаем дали е достатъчно, каза Богданов, визирайки обещания ресурс от 0,5 млрд. лв. за повишаване на капитала на Българската банка за развитие, за да подпомогне на компаниите чрез гаранции за банкови портфейли и влизане чрез дялов капитал. Той добави, че все още има много неясноти по тези мерки.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от