Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: Опитваме всички маски и оборудване да са за сметка на еврофондовете

Снимка: БГНЕС

"В последните дни тече процес на препрограмиране на съществуващи оперативни програми и финансови инструменти в България. Знаете, че сме към края на програмния период, но имаме малък неизползван ресурси. В състояние сме дори да прекратяваме съществуващи договори. По йерархия на приоритетите, преди да мислим за мерки за икономическо стабилизиране и възстановяване, все пак на нас на първо място са ни мерките за защита на живота и здравето на населението".

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция в президентството:

"Всички извънредни мероприятия, включително възможността за лекари и медицински персонал да получават по 1000 лева допълнително - за тези, които са на бойната линия и в района на заразата - това се осигурява за сметка на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Правим опит, който 99% ще е успешен, всички доставки на маски, оборудване и болнично оборудване да бъдат за сметка на Европейския фонд за регионално развитие….

Ние обаче сме длъжни да мислим не само от ден за ден, а в един хоризонт от 10 дни или две седмици напред. При хипотеза, когато имаме по-голям брой заразени, тогава акцент и приоритет ще ти бъдат най-уязвимите, възрастните хора. Предвиждаме варианти за строга домашна карантина, което веднага води до необходимостта от разширяване с пъти на службите за домашен патронаж. Това означава три пъти по-голям брой хора и техника, които са в състояние да разнасят храна, вода и медикаменти на всички възрастни хора, което планираме също бъде покрито с препрограмирани средства от оперативните програми".

Темата за икономическо възстановяване е от изключителна важност, допълни Дончев: 

"Обичайно подобни мерки и мероприятия се планират за период от половин година. Ние ще се опитаме да го направим за няколко дни".

Дончев изтъкна, че се гледа опит от другите държави:

"С много малки изключения, мерките, които се предлагат, са, на първо място, достъп до кредитен ресурс за компании в затруднения. Това със сигурност ще го предложим като допълнение към вече взетата мярка за осигуряване на гаранции за половин милиард, което би облекчило отношенията между банките и техните кредитополучатели…

Другото, което предлагат държавите-членки, е опция за национализиране на стратегически компании. Не мисля че този сценарий е валиден при нас."

Работи се по няколко теми:

Помощ за самите работници. "Напомням за лансираната мярка - покриването на 60 процента от заплатата, защото на нас ни е приоритет компаниите да не освобождават хора, които ще се наложи да наемат веднага след два или три месеца". 

Помощ за ликвидна подкрепа на компаниите. "Разбира се трябва да мислим и за най-уязвимите сектори – транспорт, туризъм, сектор на услугите. Допълнителни мерки се разработват в момента". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна