Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Удължава се валидността на личните документи и разрешителните за оръжие

Младен Маринов
Снимка: БГНЕС

Министерство на вътрешните работи изпълнява няколко основни приоритета успоредно във връзка с извънредното положение, обобщи ресорният министър Младен Маринов на пресконференция в президентството.< Законодателните инициативи:

Първата е освобождаване за определен период от административна тежест по определени услуги, които се извършват за гражданите - българските лични документи. Днес беше направено предложение валидността на същите да бъде удължена с шест месеца, за да избегнем необходимостта хората да ходят към администрациите… Същото се отнася и за закона за оръжията и боеприпасите - разрешителните да бъдат удължени, за да не се налага тяхната подмяна. Знаете, че при изтичане на срока се носи наказателна отговорност. Именно това е идеята - да не стигаме до такива случаи…Същото важи и по отношение на регистрацията на автомобили, които са оборудвани с газови уредби. Срокът е удължен до края на май. Има и законодателна инициатива да бъдат премахнати за времето на действие на извънредното положение праговете за полагане на извънреден труд от служители на МВР с оглед да могат да реагират при всяка една ситуация. Естествено, всеки положен труд ще бъде заплатен съгласно действащите разпореждания".

Границата:

"Гранична полиция още от началото на кризата с коронавируса изпълнява мерки по проверка на границите, съвместно със структурите на РЗИ. В момента се инсталират термокамери на всички сухопътни граници. Калотина вече е оборудвана. В най-скоро време ще има на всички гранично-пропускателни пунктове, които касаят сухоземна граница. По отношение на въздушните, знаете, че още веднага бяха предприети тези мерки".

По границата се установяват всички граждани, идващи от рискови страни и се извършва медицинска проверка. Тези, които дават признаци и някаква симптоматика, свързана с коронавирус, се хоспитализират, а всички останали се подлагат на домашна карантина, допълни министърът:

„Това предполага от нас за създаване на организация за контрол дали тази карантина се изпълнява. Знаете, че там също има законодателни промени по отношение на санкциите“.

При установяване на заразени лица с коронавирус мярката, по която МВР работи приоритетно, е да установи техния близък контакт, за да можем да обхванем всички лица.

„Дава много добри резултати и забелязваме по-нисък темп на разпространение на вируса. Продължаваме да изпълняваме тази дейност като основна.

Спекулативните продажби, незаконната търговия и контрабандата

„Контролът от наша страна е много сериозен. Дори и наблюдаване, в част от аптеките, опит да се затварят обекти, във връзка с това, че едва ли не се извършва много сериозен контрол, което всъщност не пречи на тяхната работа, а именно искаме с този контрол да гарантираме, че гражданите ще могат да се запасят с необходимите средства".

Контрабандата бележи ръст на опитите

"Имаме вече около 200 000 предпазни средства, като маски, които са опит за контрабанда. Естествено, той е предотвратен, и в момента те са в българските митници".

Обезпечаване на личния състав

„Наложи се и освободихме част от военновременния резерв, за да можем да обезпечим служителите, които са на първа линия. В момента имаме над 47 000 маски, които са раздадени дори и на администрацията“.

МВР ще продължи да си изпълнява задълженията, включително и по прилагане на новите мерки, сред които отказа на граждани от трети страни да преминават границата, обобщи Маринов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна