Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 95% от учениците в област Кърджали се обучават дистанционно

Режимът е в сила и за защитени училища в по-малки населени места

СУ „Васил Левски“ в Крумовград
Снимка: su-kg.net

Над 95% от учениците в област Кърджали са обхванати от дистанционното обучение. От 15 000 деца едва 1400 нямат в дома си електронни устройства или интернет връзка. Там се ползват телефони или на помощ идват медиатори, които са в контакт с родителите. Според преподавателите дистанционното обучение е начин за по-плътно използване на новите технологии. Тази форма на учене е предизвикателство и за децата, особено в малките населени места и пограничните села.

Село Егрек е близо до гръцката граница. То стана известно преди години с продължилите повече от месец протести срещу закриване на местното училище. Сега учебното заведение е защитено от държавата и в него се обучават 11 деца от първи до седми клас. В Егрек дистанционното обучение се приема като предизвикателство и новост, от която всички имат полза.

"Мисля, че за момента обстановката е на ниво, няма такова напрежение. Като гледам, справят се. Не са кой колко знае колко родителите и децата, учениците в Егрек", разказва кметът на селото Милена Таскова.

Местните хора казват, че селото им е много добре обезпечено технически, нищо че е на самата граница и далеч от големите населени места

"Всички са мобилизирани с телефони, с интернет и мисля, че обучението зависи вече в системата - там в учебния процес, някакъв срив, ако възникнат такива проблеми."

Училището в Егрек е едно от многото в община Крумовград, където от няколко дни работи дистанционното обучение. Според заместник-кмета на общината Неджие Акиф над 90% от учебните заведения са въвели тази форма и тя дава добър резултат.

"Във всички училища, които са на територията на община Крумовград има въведени модели на дистанционно обучение, в зависимост от възможностите и на педагогическия персонал, и на учениците в домашни условия. В най-лошия случай, когато нямат възможност учениците да имат интернет или учителите да поддържат онлайн връзка с учениците, се използват и медиаторите, помощниците на учители, назначени в училищата, където се обучават учениците от уязвимите групи. Чрез тях им се изпращат материали, домашни и контролът вече се осъществява по телефона, обратната връзка се получава с учениците чрез телефонни разговори", допълни Неджие Акиф.

И в джебелското село Припек новият модел на обучение дава добри резултати. Там училището, също като в Егрек, е защитено от държавата след поредица от протести. Най-доволни от дистанционното обучение са големите ученици, смята заместник-кметът на Крумовград Неджие Акиф. Според нея проблемно е при децата от началния курс, когато родителите са на работа.

Като добър пример за справяне с онлайн обучението Неджие Акиф посочи гимназията в Крумовград.

"Колегите много стриктно изпъняват своите ангажименти и задължения и мога да кажа, че изпълняват нормата учебна заетост. Защото това да седнат да разработят един урок по съвсем различен метод, при тях също е вид новост и предизвикателство, но се справят отлично".

Четири дни след началото на дистанционното обучение над 95 процента от училищата в област Кърджали вече прилагат тази форма на обучение. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна