Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засегната от коронавируса, икономиката на Германия може да се свие с до 6%

Ръководителят на влиятелния германски институт Ifo заяви в четвъртък, че през тази година германската икономика може да се свие с до 6% с оглед на борбата с коронавирусната криза.

"По-нататъшният ход на събитията зависи много от това как се развива епидемията", подчерта президентът на Ifo Клеменс Фуест, цитиран от Ройтерс.

"Днес разглеждаме два сценария. Много, много благоприятен сценарий, който би довел до отрицателен икономически растеж от 1,5% през 2020 г.", посочи той и добави, че този сценарий се основава на евентуално само ограничено намаление на производството.

"Имаме обаче и втори сценарий с големи производствени ограничения, които биха довели до свиване на германската икономика с до 6% през 2020 г.", предупреди Клемен Фуест.

Коментарите му са факт, след като институтът Ifo отчете рязко влошаване на бизнес нагласите в Германия през март до най-ниско ниво от 2009 г., което предполага, че водещата европейска икономика вече изпадна в рецесия с оглед на негативното въздействие на вирусната пандемия.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се срина през март до 87,7 пункта от 96,0 пункта през февруари. Това е най-големият месечен спад на индекса от 1991 г. и негово най-ниско ниво от август 2009 г., отбеляза Клеменс Фуест и добави, че бизнес очакванията в частност, са се влошили, както никога преди.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, падна през настоящия месец до 93,8 от 99,0 пункта, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се срина до 82,0 от 93,2 пункта.

"Германската икономика навлиза в рецесия", прогнозира Фуест.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени