Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По време на епидемията

С благотворителна цел тече онлайн фест за късометражно кино My Darling Quarantine

Селекционери от фестивалите в Кан, Берлин, Венеция, Локарно, Black Nights в Талин и много други обединяват усилия в My Darling Quarantine, онлайн фестивал за късометражно кино, създаден с благотворителна цел по време на Коронавирус епидемията.

В трудната ситуация, причинена от COVID-19 и засягаща целия свят, филмовата индустрия е принудена да отложи и отмени много събития. Това включва редица големи фестивали за късометражни филми, сред които тези в Оберхаузен и Глазгоу, Go Short в Неймехен, Нидерландия, Short Waves в Познан, Полша и Regard в Сагеней, Канада, както и ключови фестивали за пълнометражно кино като CPH:DOX в Копенхаген, SXSW в Тексас, Tribeca в Ню Йорк, Vision du Reel в Нион, Швейцария и разбира се, София Филм Фест.

В отговор на ситуацията се появи нов онлайн фестивал за късометражно кино, озаглавен My Darling Quarantine, който тече в момента. Домакин е платформата за късометражно кино Talking Shorts, която ще помогне за набиране средства в борбата срещу Covid-19 и в подкрепа на онези хора и събития, които бяха засегнати от пандемията.

Инициативата за фестивала е на Енрико Ванучи, консултант на късометражната програма на Венецианския фестивал и селекционер на Пазара за късометражно кино в Торино. В момента Енрико живее под карантина в Италия.

My Darling Quarantine Short Film Festival (MDQSFF) разчита на предложения с антиутопично съдържание от консултанти по късометражно кино за фестивалите в Кан, Берлин, Локарно и много други фестивали. Селекционери от засегнати събития, като например полския фестивал Short Waves, също помагат със своя опит. Всяка седмица от понеделник до неделя фестивалът ще представя програма от седем филма, а публиката ще може да гласува за любимото си седмично заглавие. Зрителите се насърчават да правят дарения чрез страницата GoFundMe.

Достъпната селекция през тази първа седмица включва „Пощенски картички от края на света“(реж. Константинос Антонопулос, Гърция, 2019) за гръцко семейство в търсене на изход от уединен остров в Средиземно море, където неочаквано е изправено пред перспективата за края на света. Филмът вече има добро фестивално присъствие с прожекции в Сараево, Тампере и Уинтертур, където спечели наградата на публиката през 2019 г., а прожекцията на MDQSFF е първата онлайн възможост за публиката да види филма.

50% от даренията на зрителите ще отидат за Лекари без граници, обществена здравна организация, действаща в световен мащаб. Останалите 50% ще бъдат дарени в помощ на засегнатите културни институции и служители, които ще се сблъскват, както с организационни, така и с финансови затруднения през следващите месеци и години. Още за идеите на кинофорума, чуйте в интервюто с Мариана Христова – посланик за България на фестивала My Darling Quarantine.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!