Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 000 са заразените в САЩ, 154 души са починали

Светът плаща тежка цена за това, което Китай направи, каза Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ днес надхвърлиха 10 000 заразени с новия коронавирус, който вече взе 154 жертви, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съобщи за 10 491 заразени и 150 починали, но в тази статистика понякога не се включват данни от отделни щати, отбелязва Ройтерс. По тези данни увеличението на заразените за последното денонощие е 3404 души, а на починалите - 53-ма.

Случаи на заразяване с новия коронавирус вече са потвърдени във всичките 50 американски щата и окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон, допълва БТА.

САЩ вече са на шесто място по брой починали от коронавируса след Италия, Китай, Иран, Испания и Германия, а на седмо и осмо са Франция и Южна Корея.

В световен мащаб има над 220 000 заразени и над 9000 починали.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че светът плаща тежка цена за първоначалното забавяне на Китай да съобщи информация за новия коронавирус.

"Нещата щяха да преминат далеч по-добре, ако бяхме узнали какво става няколко месеца по-рано. Можеше китайският вирус да се ограничи в района на Китай, откъдето е тръгнал. Светът плаща тежка цена за това, което те направиха", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом.

Отначало властите в Пекин бяха критикувани за липсата на прозрачност и мудността да реагират на разпространението на вируса. След това обаче те предприеха драстични мерки за изолация и епидемията забави ход в страната, но се разпространи извън нея, отбелязва АФП.

Днес китайските власти за пръв път не съобщиха за никакви нови заразявания от местен произход.

"Трябва ли да вярваме на това, което казват сега? Надявам се да е вярно. Кой знае, надявам се да е вярно", заяви Тръмп.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени