Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алергия или коронавирус?

Проф. Тодор Попов: Задухът при алергиите е различен от този при коронавирус

Не си правете сами "тестове" на дишането, призовава специалистът

Снимка: pexels.com

Пролетта обичайно събужда алергиите. Масовото използване на дезинфектанти ще се окаже ли неподходящ вариант за хората с изявени кожни алергии?

Трябва да се съобразим с приоритета в момента, не можем да пренебрегнем хигиената на ръцете, на лицето. Хигиената на кожата в този труден момент е на преден план, каза пред „Хоризонт” проф. д-р Тодор Попов, специалист по клинична алергология.

Препоръката да си мием ръцете поне по 20 пъти на ден предполага, че можем да нанесем известни иритативни промени по кожата - да се появят реакции на дразнене – зачервяване, образуване на фисури, обясни проф. Попов.

Дезинфектантите с голямата си част съдържат алкохолни разтвори – етанолови, тоест обикновен спирт или пропанолови компоненти. Ето защо използването на емолиенти може да предотврати тези нежелани ефекти. Кремовете трябва да омекотят и облекчат реакциите на дразнене, които могат да се появят.

Винаги трябва да правим някакъв разумен компромис. Особено при хора с други кожни проблеми или предразположения към алергия може да се прояви алергичен компонент, предупреди специалистът. Има поне 10 различни вида екзема на ръцете, но все пак става дума за сравнително по-малка група от хора, допълни той.

Относно описанието на 3 сходни симптома при коронавируса и алергиите - хрема, задух и кашлица, и как да ги отличим, проф. Попов уточни, че алергичните симптоми са позанти на хората, които "вече са ги изпитали предишната пролет"

"Задухът е много по-различен, когато се касае за астма или алергичен ринит, което е познато на тези, които са предразположени към алергични и атопични заболявания", отбеляза специалистът по алергология в предаването "Преди всички".

Задухът при коронавируса обикновено се получава няколко дни след първите симптоми и няма основание да считаме, че ако изведнъж почувстваме задух, това е коронавирус, подчерта той и призова хората да не си правят експерименти със задържане на въздуха, каквито начини за самодиагностика се описват в социалните мрежи. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!