Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р София Ангелова:

Бързото заразяване с коронавируса налага социално дистанциране

Страхът и тревогата потискат имунитета

Снимка: БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова направи обръщение към гражданите през фейсбук-страницата си, в което призова с отговорно поведение да бъде предотвратена пълната карантина на София

Повод за поста й бе сутрешната декларация на Столичната колегия към Българския лекарски съюз, в която се настоява за въвеждане на по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Столичният кмет призова възрастните хора да си стоят по домовете и да не излизат.

Страхът, напрежението, тревогата водят до потискане на имунните клетки, обясни в предаването "Хоризонт до обед" д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести. Тя призова всички да изпълняват мерките по време на извънредното положение и подчерта, че заразяването с коронавируса става много бързо.

"Ако от 100 човека - 70 могат да бъдат заразени, това показва, че това бързо заразяване налага задължително социално дистанциране, т.е. колкото повече хората контактуват, толкова повече ще бъдат заразени. Колкото по-малко контактуват, по-малко ще бъдат заразени. Ето това е задачата на здравните власти, изобщо на властите в страната и мисля, че това поведение е правилно", изтъкна д-р Ангелова.

Оставайки по домовете си, ще намалим броя на заразените.

"Нека да приемем, че това е едно изпитание към всички нас и ние трябва да преминем достойно това изпитание, за да спасим много хора, защото за тези 20%, за които говорим, ако бъдат заразени, това са хората с много болести, това са хората - рисковите, възрастните хора, затова определено насочваме вниманието си към тях", подчерта София Ангелова.

Специалистът призова възрастните хора да осъществяват социалните си контакти по телефона и да не се срещат с други лица. 

Коронавирусът е и върху повърхностите, напомни д-р Ангелова. "Важно е да дезинфекцираме повърхностите, важно е да мием ръцете си. Това са нещата, които трябва да спазваме."

Тя изрази надежда учените бързо да открият медикаменти, които да лекуват вирусната инфекция. 

"Нашата задача по-скоро в момента е ние да направим така, че да ограничим разпространението на заразата, което ще доведе до по-малко болни хора и по-ниска смъртност. И второто нещо, което е важно като глобална цел, е да не позволим, ако бъдем достатъчно дисциплинирани и отговорни, този вирус да стане ежегоден вирус, както е грипният вирус и ежегодно да ни напада. Всичко това зависи именно от всички нас, от всеки един от нас, от нашата отговорност", апелира специалистът.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна