Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон зове над 65 000 бивши служители в здравната система да се върнат

Опашка пред супермаркет в Южен Лондон, 20 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички училища в Обединеното кралство затварят днес в отговор на ескалиращата пандемия от коронавирус. 65 000 пенсионирани или бивши служители в здравеопазването бяха призовани да се върнат на работа.

По-късно на дежурния всекидневен брифинг на правителството ще бъдат изнесени последни данни за заразени и починали от коронавирус, но доста тревожно прозвуча заключението в доклад на научни съветници на властите, че ограничаването на социалните контакти трябва да продължи около година, за да се установи пълен контрол върху разпространението на заболяването. Снощи премиерът Борис Джонсън изрази увереност, че до 12 седмици страната ще се справи с коронавирус.

Днес във всички части на Обединеното кралство - Англия, Шотлания, Уелс и Северна Ирландия - училищата ще затворят врати след като правителството дълго отлагаше този акт, въпреки обществения натиск.

Ще бъде направено обаче изключение за децата, чиито родители попадат в категорията на така наречените „ключови работници“ в борбата срещу коронавирус и не биха били в състояние да се грижат за тях. Те ще могат да посещават училище, а в категорията попадат работещите в здравеопазването и социалните грижи, в училищата и детските домове, в производството и доставката на храни, в полицията и ключови обществени служби, в транспорта и най-важните финансови служби.

Под знамето в борбата с коронавирус бяха повикани и 65 000 здравни служители, които или вече са пенсионирани или са престанали да практикуват.

Мария Коулфийлд, депутат от Консервативната партия, веднага се отзова на призива. Тя заяви, че грижливо пази дипломата си за медицинска сестра и дори униформата си, след като е била избрана за депутат през 2015 година.

Първи човек бе арестуван за това, че не се е самоизолирал след като е пристигнал на остров Ман, където официално има нареждане всички пристигащи на острова да си наложат карантина от 14 дни.

Глоба от 10 000 паунда или три месеца затвор е санкцията за неспазване на закона.

Взето бе решение да бъдат отменени церемониите по смяната на караула пред Бъкингамския дворец, двореца Уиндзър и двореца Сейнт Джеймсис, които обикновено привличат доста наблюдатели.

За Брекзит вече почти не се споменава, но днес стана ясно, че главният британски преговарящ Дейвид Фрост е със симптоми на заболяването и се е самоизолирал.

По-рано през седмицата бе съобщено, че главният европейски преговарящ Мишел Барние е дал положителна проба за коронавирус.

Между другото агенции, които набират сезонни работници от чужбини за събиране на реколтата, отправиха спешен призив към британците да се притекат на помощ. Обикновено 99 процента от 80-те хиляди работници в сектора идват от чужбина и основно от Източна Европа.  Сега обаче на фона на коронавирус с цялата произтичаща от пандемията несигурност и транспортни ограничения, освен Брекзит, изгледите пред селското стопанство са мрачни. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!