Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 с Covid-19 за денонощие у нас, стават 142-ма

Трима пациенти са излекувани

Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

Общият брой за денонощието са 30 инфектирани с коронавируса, стават 142-ма. Има трима излекувани - жена от ВМА в София и двама от Плевен, предстои изписването им. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг тази сутрин.

Новият областен град, в който има пациент с Covid-19, е Шумен, останалите нови пациенти са от София.

В Добрич, където вчера бе съобщено за 4 случая, става дума за контактни пациенти, които са в домашни условия, в Шумен става дума за пациент, който е постъпил за лечение в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика, кашлица, задух. Неговият епидемиологичен път е Банско, каза началникът на щаба.

Мутафчийски даде обобщение за пациентите с коронавируса.

„Мъжете са 84, 58 са жени, съответно 59% мъже и 41% жени. Средната възраст е 42 години. Най-младият е на 4 години, най-възрастният на 81“, каза той.

Броят на починалите остава същият – трима.

„Ако смятаме за достоверно,… но това е не е достоверно, защото няма натрупване на много случаи, нашата смъртност е 2,1%“.

Имаме трима излекувани, каза Мутафчийски.

"При нас (във ВМА) има един с две отрицателни проби, който ще бъде освободен с 30 дни болничен, като нашата препоръка е да бъде под карантина за периода. В Плевен първите двама заболели са също с две отрицателни проби", обясни той. И посочи, че предстои изписването днес на жената от ВМА и двамата пациенти от Плевен.

„В добро състояние, без температура, без кашлица, без абсолютно никакви симптоми. Те ще бъдат освободени от болницата с 30-дневен болничен лист. Те нямат право да напускат домовете си“.

При лечението на тримата пациенти са прилагани познати методи при вирусна бронхопневмония, не е прилаган препарат от тези, за които се твърди, че са по-ефективни.

За състоянието на останалите с Covid -19

По-голямата част от пациентите са в домашни условия, в леко състояние до среднотежко. В болниците са пациенти, които са от среднотежко към тежко състояние, каза Мутафчийски.

Началникът на ВМА каза, че в тази болница има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани. Ако е необходимо, това ще се случи, защото сатурацията им пада, добави Мутафчийски. Другите пациенти са в среднотежко положение, с двустранни пневмонии и флуктуираща динамика на заболяването.

Състоянието на интубирания пациент в „Пирогов“ продължава да е критично.

Иначе в другите болници няма пациенти, които да са в много тежко състояние и да са интубирани. Във Велико Търново е с двустранна бронхопневмония, без белези засега за дихателна недостатъчност. Във Варна пътуващият диджей продължава да бъде в лежерно, добро състояние, каза Мутафчийски.

Пациентите в най-тежко състояние са в „Пирогов“ и ВМА. В нашата болница има 15 пациенти, в други лечебни заведения няма такова струпване, каза началникът на ВМА. Той добави, че има и 19, които са силно потенциални за инфекция с коронавируса.

Мутафчийски каза, че има тестове за коронавируса, като са направени повече от 5000 тестувания, като 500 от тях са направени за сметка на държавни пари, а останалите – от дарения на физически лица.

„От физически лица очакваме и това ще стане факт от другата седмица, заявени са, платени са и вече са на път над 10 хиляди теста“.

Професор Мутафчийски допълни, че от днес страната ни започва производството на дефицитните защитни шлемове за медицинския персонал

„И това е един от най големите успехи в момента, шлемове ще се произвеждат двеста  бройки за ден. Вече се работи с тях. Първите прототипи - в „Пирогов“ и във ВМА. Веднага щом се постъпят новите количества ще бъдат разпределени приоритетно в болниците, в които има установено коронавирус инфектиране. Работи се и в насока за защитни очила, те приличат на ски маските“, каза професор Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че се изпитват известни затруднения с реактивите, които са за автоматична екстракция в Националната лаборатория, но засега нещата се решават бързо.

Мутафчийски обясни разминаването на общия брой на заразените с Covid-19 вчера по медиите, където бяха посочени 127 или 129, с дублиране на имена при препотвърждаване на пробите от една лаборатория в друга, като вчера това е станало за двама пациенти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени