Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Желев: Пандемията едва ли ще доведе до катастрофални промени в света

Веселин Желев
Снимка: Ани Петрова

Не мисля, че настоящият момент ще бъде вододелен в историята на света, макар че тя дава достатъчно примери, в които именно епидемии и пандемии са променяли хода ѝ, заяви пред БНР Веселин Желев, политически анализатор от Клуб Z.

„Като че ли най-често даваният пример е този за чумата през XIV век, която унищожава голяма част от населението на Стария континент и принудително налага на работната сила, закрепостена дотогава да може да се движи, разколебава вярата, устоите на църквата и по този начин проправя пътя на Ренесанса. Но ние сме много далеч исторически и фактически като състояние днес от такъв сценарий“, подчерта Желев в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него, ако погледнем броя на заразените, на жертвите днес, ще видим, че той не е такъв, че да може да предизвика някакви катастрофални промени: „Източникът на тревогата е по-скоро в това колко бързо се разпространява вирусът и го има вече в почти всички страни“.

„Друг източник на тревога е, че науката все още не знае всичко за този вирус и все още няма ваксина. Очакваната рецесия също е източник на тревожност. Мисля, че това поражда едни твърде подранили апокалиптични прогнози, трябва да приемаме нещата по-спокойно“, посъветва политическият анализатор.

И допълни, че няма съмнение, че настоящата пандемия ще окаже въздействие на международните отношения и ще промени нещо в тях.

По въпроса чия стратегия днес е по-добра – на Китай, на САЩ, на ЕС, Веселин Желев посочи, че „пилците се броят наесен, а все още е пролет“: „Ще видим накрая кой модел е подействал най-добре“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна