Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортни клубове настояват да бъде разрешен индивидуалният спорт на открито

Бягане сред природата
Снимка: bgathletic.com

В открито писмо до премиера, министрите на здравеопазването и спорта, и до ръководителя на Националния оперативен щаб шест спортни клуба настояват да остане разрешен индивидуалният спорт на открито, при спазване на определени условия. 

"Категорично подкрепяме усилията за справяне с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Сами отменихме всички събития, които бяхме предвидили за този период, и препоръчваме на членовете си стриктно да спазват предпазните мерки" - пише в писмото, подписано от председателите на клуб "Бегач", "Зелена Странджа", "Ай рън", "Зелена стъпка",  "Български ултрамаратони 2020", "Екско клуб". 

"В условията на социална изолация, индивидуалният спорт на открито е една от малкото активности, които са със съществено значение за опазването на физическото здраве и духа на населението. Бягането в парка или планината, когато е индивидуално и не нарушава забраната за събиране на повече от двама души, както и колоезденето - в града или извън него, позволяват на практикуващите ги да запазят физическата си форма, да дишат чист въздух, да прекарат време на слънце. Доказано е, че подобни активности спомагат за поддържането на висок тонус и по-слаба податливост към заболявания" - отбелязват инициаторите.


Те настояват индивидуалният спорт да бъде позволен и в парковете.


Възможностите за това са хората да спортуват сами, да се разминават на разстояние с други спортуващи, да избягват ръкостискания и какъвто и да било друг физически контакт, да не докосват повърхности, а ако им се наложи, да почистват ръцете си, да тичат или карат колело, но да не ползват уредите за уличен фитнес, които са докосвани и от други хора, да не прекаляват с тренировките, за да не отслабят имунитета си, и да тренират само ако се чувстват във форма.

От шестте клуба припомнят, че "в нито една от европейските държави, въвели най-строги мерки заради COVID-19, индивидуалният спорт на открито не е бил изцяло забраняван. Италия и Испания ограничиха спортното колоездене едва когато болниците се препълниха, водени от логиката, че ако колоездач претърпи инцидент няма да има къде да бъде лекуван. Но дори и в тази обстановка, не забраниха бягането. Надяваме се и тук индивидуалният спорт на открито, който не носи рискове, да остане разрешен", завършва писмото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!