Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР представи бланка за придвижване през КПП-тата в областните градове

| обновено на 21.03.20 в 18:56

Министерството на вътрешните работи разработи формуляр на бланка, която да улесни гражданите за придвижване през контролно - пропускателните пунктове в областните градове. 

Мярката цели да се избегнат струпвания и опашки за смяна на адрес и отразяването му в личните карти. 

Министър Младен Маринов, който инспектира мерките в столичния квартал "Факултета", обясни:

"Искам да обясня на гражданите, че ако в момента адресът, на който живеят, те по една или друга причина не са си го упоменали в общината, в тази ситуация това не е необходимо да се прави. Достатъчно е в декларацията, която ние сме пуснали, да се попълни адресът, в който те живеят, за да е основание пред органите на реда да ги допуснат до вкъщи. Декларацията е достъпна до всички през сайта на Министерството на вътрешните работи. Включително и полицейските служители, които са на КПП-ата, ще имат празни бланки от тази декларация - ако някой няма в себе си, да я попълни".

Маринов допълни, че за момента декларацията важи само за областните градове:

"За всеки, който напуска населеното място. Мярката в момента важи за областните центрове, тъй като това са големи градове. Все още не е приложена към малките населени места. Важи обаче за тях хипотезата, ако тръгнат да отиват в областния град - трябва да имат основателна причина. В декларацията е предвидена хипотеза, освен работа за закупуване на лекарства и посещение на лекар и други причини, които налагат да посетят това место.

Днес на КПП-тата е имало напрежение, допълни министърът.

В същото време от ведомството обясниха, че има масово случаи на хора, които се събират на големи групи извън София заради мерките.

"Наблюдаваме друга тенденция - да излизат извън София да се събират по околностите извън Околовръстното. Въпреки, че кметът спря транспорта, спряхме лифтовете, сложихме контролни пунктове, сами разбирате, че милион и половина град няма как, ако всеки един не вземе насериозно нещата няма как да бъде спазена тази мярка".

Над 7 000 души са поставени под карантина у нас заради коронавируса обясни Маринов. 

До момента са образувани 60 досъдебни производства за нарушаване на наложената изолация на хора. 

От полунощ влизането и излизането на граждани от големите градове се допуска само при необходимост - работа в друго населено място, здравословни причини или завръщане на постоянния или настоящ адрес. Ограничението е част от мерките срещу разпространението на Ковид-19.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени