Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: Президентът да наложи вето върху разпоредбите за фиксирани цени

Снимка: Светослава Кузманова

"Президентът да наложи частично вето върху разпоредбите от Закона, отнасяща се за фиксирани цени - равни на средно претеглените за последното тримесечие, което е абсурд". Това каза пред БНР Васил Велев - председател на АИКБ. Той обясни, че заради този текст и КЕВР не може да намали цените на парното и на природния газ, въпреки, че са паднали с 40%.

"Призовахме парламентът да поправи този абсурден текст, но по-бързо е президентът да му наложи вето, разбира се със съответните аргументи", коментира Велев.

Според него този текст от Закона за извънредното положение е вреден и няма да доведе до защита на потребителите, а е срещу потребителите: "Той ще доведе до дефицит на стоки, до черна борса и до спекула. Ще доведе до затваряне на търговски обекти", категоричен беше той. 

По думите на Велев няма да проработи предложението за 60% на 40% участието на държавата и на работодателите в спасяването на заетостта на работниците и служителите.

"Иска се от едно предприятие да плаща 40% плюс 20% осигуровки за 6 месеца напред, за да получи тези 60%, при условие, че това предприятие е спряло и не работи, няма никакви приходи. Има обаче разходи за данък сгради и такса битови отпадъци, охрана на обекти, наеми и други постоянни разходи. Това е абсурдна мярка, която може да работи за предприятие със спад на продажбите 25% и това се прилага в Германия, но не и за спряло предприятие.  Мярката е абсолютно неприложима. Тя изключва случаите за намалени продажби, а само за спряло предприятие".

Според него трябва нов план за ограничаване на щетите от икономическата криза:

"По-голямата вълна на икономическата криза ще причини повече и по-големи щети, отколкото от коронавируса".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира в предаването "Неделя 150", че мерките са недостатъчни - "малък пакет в малка рамка". Той определи като добро решението на ЕК за освобождаване на действията на националните правителства.

"60-те процента са много добър замисъл, но начинът, по който върви реализацията им, особено през неизмислените още критерии, но опитът да се ограничат фирмите, които ще влязат в тях, е изключително вредно", коментира мерките, предложени от правителството, Димитров.

Цялото интервю на Явор Стаматов с Васил Велев и Пламен Димитров в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Пламен Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!