Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Президентът ми се обади да ми каже защо връща закона

Снимка: БГНЕС

"Сутринта президентът ми се обади, за да ми каже за двата мотива, заради които връща закона", заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов във връзка с наложеното от Румен Радев вето на Закона за извънредното положение. По думите на Борисов държавният глава е пропуснал да каже, че "точките за спекулата" са по предложение на БСП:

"Когато се гласуваше законът, г-жа Дариткова ми се обади да ми каже, че БСП искат да излизат от залата, ако не приемем техните предложения за спекулата. И ние ги приехме. Те ни връщат сега във времето на зрелия социализъм, когато на етажерките в магазините имаше краставици и домати, а цитрусите продаваха зад щанда. ... Но го приехме, за да има закон и да работи. Това му казах на президента и той ми каза, че знае и аз му казах, че след като върне с този мотив закона, съответно ще го изгласуваме".

Борисов посочи, че разговорът му с държавния глава е бил в добронамерен тон.

"Второто, за което ми каза, че ще върне закона, е думичката "невярна" информация. Аз му казах да я заменят с каквато искат", посочи премиерът.

Той акцентира, че още утре, този текст за спекулата, когато влезе за прегласуване, те (ГЕРБ-бел.ред.) няма да го подкрепят: "По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви".

Първата ни грижа е здравето на хората, подчерта Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите, категоричен беше премиерът.

"Не е много далеч 97-ма, 98-ма, когато пенсиите станаха три долара. Това не е много далеч, три долара на месец. По време на управление на партия на президента Радев. Това няма да го допуснем. До последно ще стискаме пенсионерите да имат гарантирана пенсия, защото никой в света не може да каже месец, година, няма пандемия по-малко от година досега. Дай, Боже, да намерят лекарство, дай, Боже, да намерят ваксина, ще се радваме всички. Всякакви безумни предложения и между другото това, което прочетох и го каза и президентът, няма нито една конкретна мярка. Хем всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за останалите без работа, за дребните и средните предприемачи и всички държави обявяват, че ще подкрепят , но никой не е казал, защото не знаем времето. Освен това ние говорим за такива мощни икономики, ние см подвластни, ако спре автомобилният пазар, ако спрат автомобилните гиганти в Германия, Франция, Италия и нашите 250 завода за автомобилни части, какво ще направят, за къде ще произвеждат тези части  - стъкла, мигачи, фарове, кабели, електроника, за къде? И изведнъж можем да се окажем в критична ситуация и още на първата седмица, дайте да похарчите парите.

Защо, когато беше служебното правителство, президентът Радев първата и единствена задача беше да извадим милиардите и да купим "Грипените". Защо не ги даде на медицинските сестри. Защо първите му мерки не бяха да се дадат на санитари, медицински сестри или да се купи оборудването за тази криза, защото на нас самолети вече не ни трябват, няма армия. Ако събереш един батальон ..., защо не се предугади тази криза още първия ден. Ние имахме осем хиляди облекла и ги раздадохме веднага още първият ден, реорганизирахме болниците. Ето днеска ми се обади израелският премиер, моли се човека, моли се, дай ми една опаковка от това лекарство, което днеска сме раздали на ВМА, на "Пирогов" и на болниците в страната. Ние със седмици изпреварихме. А днеска президентът Радев ми казва, че мерките били ненавременни. Защо? Защото само за четири дена реорганизирахме цяла индустрия - да произвежда по милион маски, по две хиляди облекла".

По думите на министър-председателя от неделя до днес са провели две срещи с президента Румен Радев. "Всеки ден аз му се обаждам и му долагам какво ново правим", добави Борисов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!