Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА затваря центрове заради коронавируса

Снимка: БГНЕС

Коронавирусът „удари“ плановете на НАСА за връщането на астронавти на Луната до 2024 г., след като директорът на управлението Джим Брайдънстайн обяви временното затваряне на две производствени съоръжения, съобщи „Ройтерс“. 

Решението е взето, защото служител е дал положителна проба за коронавируса. Временно се затварят космическият център „Стенис“ в Мисисипи и монтажният център „Мишуд“ в Ню Орлиънс. 

„Осъзнаваме, че решението ни ще повлияе върху бъдещите мисии на НАСА, но екипът ни се опитва да анализирала цялостната картина и да сведе рисковете до минимум, тъй като приоритет за нас са здравето и безопасността на служителите“, пише в изявлението, направено от Джим Брайдънстайн, без да се уточнява времето, през което центровете ще останат затворени.

 Затварянето на центрове се явява поредна спънка в работата на НАСА над следващото поколение ракети-носители „Спейс Лонч Систъм“ и пилотирания кораб „Орион“, предназначени за мисии до Луната и Марс с участието на хора. 

Преустановяването на работата над ракетната система заради пандемията „хваща“ инженерите в процес на подготовка за наземни тестове на двигателите, планирани за лятото.

 Затварянето на центровете е особено „болезнен удар“ върху ускорения график на НАСА да върне астронавти на Луната до 2024 г. - важна стъпка в бъдещото изследване на Марс от хора по програмата „Артемида“ - наследник на шестте мисии „Аполо“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!