Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп разреши на три щата да задействат Националната гвардия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп разреши на три щата - Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон -  да задействат Националната гвардия в помощ на борбата с коронавируса. Тръмп изтъкна, че местните власти не трябва да се безпокоят за средствата, тъй като заплащането на мисията на гвардейците ще бъде поето от федералното правителство. Президентът съобщи, че е одобрил исканията на щатите за изпращане на оборудване и медицински материали:

„В допълнение на големите количества медицински доставки, наредих на Федералната агенция по извънредните ситуации да създаде 4 големи медицински центъра с по хиляда легла за Ню Йорк, 8 такива центъра с 2 хиляди легла за Калифорния, 3 големи и 4 малки центъра с хиляда легла за щата Вашингтон. Доставките за Калифорния и Ню Йорк ще бъдат направени в следващите 48 часа.“

Доналд Тръмп призова американците да спазват предписанията на властите в борбата с коронавируса като социална дистанция, избягване на неналожителните пътувания  и миене на ръцете. 

По думите му страната преминава през голямо национално изпитание, но ще победи в борбата с коронавируса. В изказването си Тръмп обеща, че американската  икономика ще достигне до небесата, след като пандемията бъде ликвидирана. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!