Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йовка и Слави Бойчеви:

Хубавият глас е като дъхав хляб – да му се ненаситиш

Не можем да си представим нашия дом без народна музика. Щастието ни се дължи на песента и семейството, казват изпълнителите

Йовка и Слави Бойчеви в студиото на Радио Шумен.
Снимка: Мирослав Василев

Участието на семейство Бойчеви в „Семейно радио“ напомня за един скромно представен музикален диалект от Шуменско. Там се срещат интересни образци, изявени в изпълнителската практика и на други певци от региона: Канушка Драгоева, Йордан Гемеджиев, Атанас Панайотов, Мария Райкова, Дечка Тодорова, последователите – Вичка Николова, Дарина Бошнакова, Стефка Будакова и др.

Семейство Бойчеви с дъщеря си Веселка. Снимка: личен архивШуменската публика познава Йовка и Слави Бойчеви като дългогодишни солисти на ансамблите „Мадара“ и „Шумен“, слушателите разпознават гласовете им от записите в Националното радио. На въпроса дали народната музика свързва двамата изпълнители, отговорът е категоричен. Запознават се в тогавашния Ансамбъл „Димитър Благоев“, откъдето започват съвместните им изяви, а музикално усъвършенстване получават в АНПТ „Шумен“ (1979) под ръководството на диригента Добрин Панайотов. През 80-те и 90-те години развиват звукозаписна дейност в Радио София, песните им намират място в програмите с народна музика. Първите солови записи (1982) регистрират с групата на Атанас Вълчев, следват обработки с Радиооркестъра, Ансамбъл „Шумен“, инструментални състави на Радио Шумен и Балкантон.

По отношение на богатия репертоар Йовка и Слави Бойчеви имат един неизчерпаем извор – майката на Слави, Иванка Русева (1917) от с. Кюлевча, самобитна певица, носител на стария певчески стил. Неслучайно талантът на певицата е открит от етномузиколога Николай Кауфман, записал над 200 нейни песни за научния архив на БАН.

Сборникът с песните на музикалното семейство. Снимка: личен архивПо идея на журналиста Станислав Буковалов творческият път на Йовка и Слави е описан в сборник на Университетското издателство „Епископ Константин Преславски“. Изданието съдържа 60 песни на музикалното семейство, дешифрирани от Стефка Будакова, София Митева и Момчил Генов. Авторите вярват, че това песенно наследство ще достигне до млади творци и ще намери нови полета в съвременното изпълнителство. Защото, както казва Ст. Буковалов, Йовка и Слави Бойчеви са живата връзка със стария български корен и вероятно едни от последните носители на традиционната песен в Шуменско. От страниците на новия сборник кюлевчанските песни продължават да звучат и да напомнят за думите на йовкината майка: „Хубавият глас е като дъхав хляб – да му се ненаситиш“.

Участието на семейство Бойчеви от студиото на Радио Шумен можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна