Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В родопското село Чепинци се пази "Златния коран"

14
Златния коран
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

Родопите имат много неща с които да се похвалят - най-обширната планина в България, родопската песен „Излел е Дельо хайдутин“ лети в космоса, в Родопите се намира и единственият в България коран, в който името на Аллах е изписано със златни букви. "Златния коран" се намира в джамията в село Чепинци, община Рудозем.

В миналото си селото е носело името Чангърдере, което означавало „Звънчевата долина“ или „Долината на чановете“. Преди затварянето на границата с Гърция от тук са минавали стада с овце към Беломорието и огласяли селото със звъна на чановете си.

В селото има седем месджида и една централна джамия. Тя е една от малкото джамии с две минарета в България. В нея има отредено специално място за библиотека в която се съхранява най-богатата колекция от текстове на арабски и персийски език в България след тази на Института по Балканистика и Ориенталистика към Българската академия на науките. Точно тук се съхранява и „Златния Коран“ - уникат от XIV век. Той е бил намерен в зид на стара къща някъде в Маданско, разказва Исмет Моллов, председател на мюсюлманското настоятелство в село Чепинци.

„Когато построихме новата джамия през 2001 година, направихме и библиотека към нея. И казахме на хората в региона - всеки, който има такива стари религиозни книги, да ги донесе в джамията. Така, когато са ходили из селата в Мадан наши хора, са попаднали на човек, които им е дал „Златния коран“, а той го е намерил в зид на стара къща. След това занесохме корана в Националната библиотека в София. Там го реставрираха, почистиха и си го върнахме тук в джамията“, разказва Исмет Моллов. 

Имамът Хайри Хаджиев (вляво)  и Исмет Моллов, председател на мюсюлманското настоятелство в Чепинци (вдясно)

В библиотеката към джамията на Чепинци има над 800 печатни издания на арабски и персийски език. Съхраняват се и 350 тома ръкописна литература - арабска калиграфия с поезия, история, етика и музика, дори Библията написана на арабски.

Строежът на джамията започва през 1992 година и се открива за богослужение през 2001 година. Тя е първата джамия с две минарета в региона, дори в Родопите. Интересното за строежа на голямата джамия в Чепинци, е че проектант на храма е бил местен човек с начално образование – Раиф Куцев.  Макар с пети клас, Раиф бил буден човек, имал строителна бригада и давал работа на много хора от селото като строители по обекти София и страната. Днес той е на 80 години и живее старините си в София. 

Чуйте още в репортажа на Божидар Чолаков.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.