Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Кастрева: Преподаване на нови знания от средата на седмицата

Ваня Кастрева
Снимка: Ани Петрова, БНР

Преподаване на нови знания от средата на тази седмица, а не само преговор и затвърждаване на стари, препоръчва на училищните директори в София началникът на Регионалното упрвление на образованието Ваня Кастрева. 

Като мярка срещу разпространенито на коронавируса всички учебни заведения в страната са затворени до 29 март, а за да не изостава подготовката на учениците през този период, МОН въведе дистанционна форма на обучение.

Според Кастрева една от задачите пред училищата в следващите дни е да насърчат в по-голяма степен проектно базираното обучение.

Синхронното обучение, при което учители и ученици комуникират помежду си дистанционно, но по едно и също време, се сблъсква с редица ограничения във връзка с броя на устройствата и надеждността на интернет връзката и изисква многочасово стоене пред компютъра, посочва началникът на регионалния образователен инспекторат в София.

Според Ваня Кастрева от съществено значение е добрата координация между учителите, преподаващи на един и същ клас, както и работата на класния ръководител, който координира електронното обучение.

Тя смята, че в настоящата ситуация е целесъобразно времето за обучение на учениците от начален и прогимназиален етап да бъде до 6 учебни часа, а за гимназистите - до 7.

Препоръчително е на учениците да не се поставят задачи, които изискват отпечатване на материали, пише Ваня Кастрева, според която сега е особено важно учителите да споделят помежду си ресурси, опит и добри практики.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени