Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ДАЕУ: Вземете мерки за киберсигурност при отдалечена работа

Държавната агенция "Електронно управление" разпространи съвети и най-добри практики за киберсигурност до администрациите, бизнеса и гражданите, работещи отдалечено.

Специалистите препоръчват да се използва мениджър на пароли за защита на всички онлайн акаунти и пароли на екипа. LastPass и 1Password са две от най-популярните системи за управление и за съхранение на криптирани пароли онлайн.

До много популярни бизнес софтуерни платформи се осъществява достъп през сървър /наричан и облак/, което осигурява много предимства за екипите, работещи отдалечено - като безпроблемно сътрудничество и споделяне. Недостатъкът обаче е, че може да бъде по-лесно за някой, който не е служител, да се представи за потребител и да получи достъп до същите данни. Ето защо все по-често се прилага двуфакторната автентификация е метод, при който потребителят трябва да предостави две доказателства: нещо, което знае (като парола), и нещо, което има (например мобилен телефон, който генерира уникален код).

От агенцията съветват да се внедри софтуер за защита на устройства за крайни потребители като лаптопи, таблети и мобилни устройства, който използва криптиране и контрол на приложенията, за да защити достъпа до мрежата, контролирайки сигурността в тези точки на достъп.

Друга важна стъпка за запазване на сигурността е обучението на персонала за спазване на физическата безопасност на устройствата. Те препоръчват да се заключват екраните с парола, да не се дава достъп на компютъра до други лица или да включват в него USB, и да се използва софтуер за проследяване или опции Find My Device за всяко устройство.

От агенцията препоръчват да се използват виртуални частни мрежи (VPN). Те осигуряват онлайн поверителност и анонимност чрез създаване на частна мрежа от публична интернет връзка. VPN мрежите могат да маскират адреса на вашия интернет протокол (IP), така че вашата онлайн активност вече да не се проследява. Бизнесът трябва да гарантира, че служителите им се свързват към мрежата на фирмата си чрез VPN и всички ключови приложения са достъпни чрез VPN.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от