Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово се нарушава задължителната карантина

КПП в Кюстендил за контрол при движението на гражданите.
Снимка: БТА

За масово нарушаване на задължителна карантина съобщават от прокуратурата. 120 са образуваните досъдебни производства срещу лица, на които е била наложена задължителната карантина във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на Covid-19.

Констатацията на държавното обвинение е по данни от апелативните райони София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив за последната седмица. Най-честите нарушители са завърна ли се от чужбина български граждани.

Дава се пример с жена от бургаския квартал „Зорница“, която след завръщането си от Италия,  заедно с двете си деца посетила сестра си, защото „не се били виждали от години“. Жител на Исперих, който се е завърнал от Холандия, пък - вместо на посочения от него адрес, бил открит по телефона в имота му в Тетевен, подготяйки се за курс към Холандия.  Обявен е за общонационално издирване.

От прокуратурата обръщат внинание, че част от образуваните дела са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които въпреки наложената им карантина, отново поемат зад граница.

Наказателният кодекс вече предвижда до 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лева за отклоняване от картината, а според Закона за извънредното положение МВР ще може да следи и клетките на мобилните телефони на поставените под такава ограничителна мярка.

От прокуратурата съобщават, но без да уточняват бройка, че се водят дела и за подаване на невярна информация във връзка със  заразата. След като днес депутатите уважиха ветото на президента върху завишените санкции за това престъпление, наказанието за подаването на неверни оплаквания или заблуждаващи знаци за тревога остава старото - до две години затвор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени