Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова българска музика по време на карантина

Васил Хаджигрудев дирижира въображаемия „Хаджиоркестър“ в Първо студио на БНР.
Снимка: личен архив

Предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“ започва седмицата с включване в инициативата за повече българска музика в радиоефира – кауза, зад която си струва да застанем, особено във времена на карантина и изолация, когато едни от най-потърпевшите у нас са независимите музиканти. От 21.30 до 23.00 ч. тази вечер (23 март) ви предлагаме поредица от срещи с нови български автори и произведения в областта на авангардния метъл, фрий джаза, дрийм попа, новата градска музика, ембиънт и нойз-жанровете и съвременната инструментална музика с фолклорни мотиви. С музикантите Никола Николов (ТДК), Мирян Колев (E.U.E.R.P.I.), Иван Шентов (Feedbacker), Калоян Иванов (TFSL, Portable Elephant, Слонът на принцесата), Васил Хаджигрудев (Space Trio, Хаджиоркестър) и Петър Делчев (Кайно Йесно Слонце, Исихия, Ambient Folklore) дистанционно, посредством ефикасна, добре планирана и безотказна система за извънстудиен звукозапис и/или пряко от домашното студио на всеки от тях разговаря Цветан Цветанов.

Ангел Симитчиев (Mytrip) и Стоимен Стоянов (Nockern) пък представят премиерно в предаването свои неиздадени все още произведения, озаглавени съответно „Eyepiece“ и „Dark Water“. С всички тези автори си говорим, разбира се, и за сложната ситуация на музикантите при обявено извънредно положение – за това може ли да се практикува в наши дни фрий джаз или символно дирижиране без пряк контакт, но и за предимствата на усамотяването в процеса на създаване на ново творчество.

Ще се включи и Теодосий Спасов – също по темата, но и с музикално произведение, записвано на Антарктида, единствения засега континент, незасегнат от коронавируса. Министерството на Зимата предупреждава: в това предаване ще чуете много и качествена нова българска музика, слава Богу – на светлинни години в ценностно отношение от песните, в които се пее за „очи/коси“ и за „сега/в нощта“, които през последния четвърт век агресивно се опитват да окупират понятието. А ако не по-рано, то поне през август, надяваме се, най-после ще се съмне (ако перифразираме встъпителната за предаването песен на Rosenquarzexpress)…

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна