Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Найденски:

Доказано е генетично сходство от 99% между дивия и човешки тип коронавирус

Панголин, животните често са обект на бракониерски улов и се използват за храна на места в Азия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В своята еволюция човекът и микробите са в постоянна борба за съществуване и имат свои механизми, с които да воюват. Хората са изградили своята имунна (защитна) система. Микроорганизмите – своите фактори на вирулентност и агресивност – обект на интензивни проучвания. Те биха ни дали ключа към една интензивна борба с отделните инфекции, възможност за бърза и надеждна диагностика, както и за създаването на успешни терапевтични средства и ваксини. Проф. Христо Найденски от Института по микробиология "Стефан Ангелов" към БАН, ръководител на Департамента по инфекциозна микробиология разясни в здравната рубрика на "Нашият ден": 

"Предвид високата изменчивост на инфекциозните агенти, неравномерната структура на имунитета сред хора и животни и съответно натиска и ефектите на околната среда, днес ние сме изправени пред една безпрецедентна криза, какъвто е случаят с коронавирусната инфекция, която протича като пандемия, каза проф. Найденски и очерта някои аспекти на тази зооноза:

Разбира се, инфекциите от коронавирус съществуват при много диви и домашни животни и птици, но връзката с човека при тях не е доказана."

Различни версии за произхода на Covid-19 

"От научна гледна точка, лично за мен, една изглежда най-правдоподобна. Това са панголините, наричани още люспеници, животни, подобно на мравояда, които се заразяват от прилепи и в последствие и човека. Доказано е генетично сходство от 99% между дивия и човешки тип коронавирус

Човечеството днес няма широк набор от инструменти, с които да се противопостави на тази инфекция. Липсват специфични антивирусни препарати. Най-мощното оръжие, с което човекът разполага днес – антибиотиците – е неефективно срещу вирусите

Настоящите мерки включват основно карантинни мероприятия, дезинфекция, старателна лична хигиена – те са в основата на противоепидемичните дейности, които здравните власти препоръчват.

Разговорът с проф. Христо Найденски от Института по микробиология "Стефан Ангелов" към БАН, ръководител на Департамента по инфекциозна микробиология – е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени