Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите от TFSL свирят в 24-часов маратон в Световния ден за борба с туберкулозата

Снимка: ToBe Continued

За последните 10 години в България има тенденция за намаляване заболяемостта от туберкулоза, отчетоха от здравното министерство по повод Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март. От 38,5 на 100 000 души население през 2008 г., през 2018 г. броят на хората с туберкулоза вече е до 18,3 на 100 000 души. Броят на регистрираните със заболяването през 2019 г. е 1344, спрямо 1358 за 2018 г. За сравнение, техният брой през 2008 г. е бил 3150. В България диагностиката, лечението и профилактиката са безплатни, независимо дали пациентите са осигурени. 

През 2020-а мотото на 24 март е: Време е!” – за свят без туберкулоза! Време е за действие!". 

Световната здравна организация и Stazione di Topolò за поредна година организират музикален online маратон с участието на 48 страни от целия свят. Инициативата е под егидата на Глобалния здравен инкубатор, създаден през юли 2009 г. в Тополо от проф. Марио Равиглионе от Миланския университет, за да изгради връзка между изкуството и науката. 

ToBe Continued е оригинален концерт с продължителност 24 часа, по време на който музикантите от различните държави сe свързват към уебсайт, излъчващ концертите си на живо. Всеки от участниците ще има за изявата си 30-минути. В инициативата за втора година ще се включи българската група TFSL.

Красимир Спиридонов, Павел Стойчев, Калоян Иванов и Христо СтоевСлед 2015-а с Portable Elephant и 2016-а с TFSL, изненадващо през 2020-а отново бях поканен от Moreno Miorelli да представя България в единайстото издание на 24-часовия музикален online маратон, организиран от Stazione di Topolò и СЗО. Това написа във Фейсбук създателят на група TFSL Калоян Иванов.

Пред Радио София той разказа защо участва за пореден път: 

"Заради самата идея да се популяризира борбата с туберкулозата, защото тя остава скрита на фона на СПИН и онкологичните заболявания, но смъртността от туберкулоза, доколкото знам, е доста висока."

„Слушам от сутринта и мога да кажа, че участват неизвестни от мейнстрийма музиканти, но свирят страхотно“, сподели впечатленията си басистът на TFSL Христо Стоев.

TFSL ще изпълнят 2 композиции от 21 ч. българско време. Тогава можете да ги чуете от тук, но първо случайте разговора на Лилия Герчева с Калоян Иванов (китара) и Христо Стоев (бас). В групата са още Красимир Спиридонов (клавишни) и Павел Стойчев (барабани).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени