Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работата от вкъщи и киберсигурността

| обновено на 26.03.20 в 15:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последните месеци търсенията в Гугъл и други търсачки за коронавируса са се увеличили драстично, каза експертът по киберсигурност Георги Недялков. Дори са били регистрирани и домейни, свързани с Covid-19, за да бъдат използвани за кибератаки и злонамерени замисли. Пример за кибератака със социално инженерство е имейл съобщение, подписано от главен инспектор от СЗО, с препоръки за коронавируса. Друг пример е изпратен към транспортна фирма анализ за състоянието на транспорта при ограничения от коронавирус. Има и злонамерени мобилни приложения. Като това, което се нарича „Коронавирус“. Според Георги Недялков работата от вкъщи е още по-незащитена по простата причина, че в компаниите се ползва корпоративна система за защита. А в дома – не.

Експертът коментира, че овладяването на системите не протича по един и същ сценарий, но предупреди за т.нар. "домино ефект".

"Може да разпространи последствията и щетите от един киберинцидент до трети лица, които на пръв поглед нямат нищо общо с таргетирания потребител или организация".

Седем прости стъпки препоръча киберекспертът Георги Недялков, за да бъдат домашните компютри защитени. Една от тях – винаги да актуализираме използваната от нас операционна система и антивирусна програма. И още – да не се сваля пиратски софтуер. 

Една от важните препоръки на киберекспрта е да бъдат ползвани мениджъри на пароли.

Изпълняването на тези минимум изисквания не отменя риска от хакване на системите, докато работите от вкъщи. Но драстично намаляват риска от зловредни действия върху домашния компютър и служебните данни. 

Към тези съвети наскоро Държавна агенция „Електронно управление“ препоръча още винаги да архивираме файловете, да криптираме чувствителните данни. Ако ползваме домашна Wi-Fi мрежа, да разрешим достъпа само на хора, на които имате доверие. А сред простите правила са и това да не използваме лични имейл адреси за работа. 

Репортаж по темата можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!