Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът настоява за гарантиране на транспортните услуги по трансевропейските коридори

Лъчезар Богданов
Снимка: БГНЕС

Най-голямата подкрепа за бизнеса в периода на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, е гарантирането на транспортните услуги по трансевропейските коридори, за да не се възпрепятства придвижването на стоки и суровини. Това посочват мениджърите на 96% от компаниите в анкета на Българската търговско-промишлена палата. На второ място – работодателите настояват държавата да съкрати сроковете за разплащане с бизнеса, за да се изчистят просрочените задължения. 

След обявяването на извънредното положение в страната наетите в 48 процента от фирмите работят на работното си място при спазване на изискваните хигиенни мерки. При 38% от компаниите служителите работят от дома, а 12 на сто от тях посочват, че са преустановили дейността си – или заради обявеното извънредно положение, или заради липсата на поръчки. При около 23 на сто от работодателите служителите са в платен отпуск, а при 18% – в неплатен. Работата с клиенти е ограничена до минимум. 

След направени изчисления от БТПП смятат, че 60-те процента на подкрепа за възнагражденията на служителите в доказано засегнатите от вируса компании може да бъде и по-голям. Едва под един процент от фирмите очакват положителен ефект от кризата. Бизнесът настоява още за откриването на телефонна линия и създаването на електронен адрес, на които компаниите да могат да изпращат въпроси и в кратки срокове да получават отговори.

В предаването "Нещо повече" икономистът Лъчезар Богданов коментира, че има мерки, които трябва много бързо да се вземат:

"Като непосредствена реакция на някакви негативни въздействия, които се проявяват заради блокирането на стопанския и обществения живот, а и международната търговия. Изобщо целият блокаж на Европа и на голяма част от света. Това са мерки, които трябва да гледат отвъд следващите една-две седмици, но отново са фокусирани върху смекчаване на удара и преодоляване на последствията от този икономически шок в следващите няколко месеца". 

Според икономиста в ситуацията на криза има много опити да се използва случаят, за да се предложат мерки, които са предлагани и преди това: "Всеки да си предложи или да си реши болките, които са го стягали още преди тази извънредна ситуация. Струва ми се, че не е точно сега моментът".

Интервю на Наталия Ганчовска с Лъчезар Богданов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени