Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професия военен кореспондент 1877-1878

Снимка: zlatenriton.bg

Руско-турската война от 1877-1878 г. е резултат – заедно с всичко друго, също така и от информациите и репортажите на журналистите от опустошената след Априлското въстание 1876 г. българска земя. Общественото мнение се надига, в Западна Европа и в Руската империя се възвисяват гласове за спиране на варварствата, извършвани от „болния човек на Босфора“. И когато император Александър ІІ обявява война на Османската империя, освен възторгът, идва и желанието да се узнае всичко за събитията, да се проследи ходът на военните действия, да се опишат битките и геройствата.

Така войната от 1877-1878 г. между двете източни империи – едната югоизточна, другата североизточна, се превръща в може би първото в световната история събитие, в което журналистиката има водеща роля и което публиката от цял свят следи с нестихващ интерес.

Тогава в известна степен се ражда или поне утвърждава фигурата на военния кореспондент – репортерът (и художникът / фотографът) от линията на фронта и обозите в тила, призван да разкаже и покаже всичко „така, както си е“, да пренесе истината за войната в мирните домове на своите читатели.

Филмът на продуцента, сценариста и режисьора Асен Владимиров „Брейкинг нюз“ ни пренася точно в ония времена, когато бързината при предаването на информацията е била от най-решаващо значение, а кореспондентите – освен приятели, са били също така и съперници. От лентата ще научите изключително нови, неизвестни досега факти, осветяване на събитията от по-различен ъгъл, възприемане на новаторски и изненадващи ни тълкувания на факти, които сме си представяли, че са ни ясни от най-ранна възраст.

Тъкмо тази е причината за разговора в предаването „Премълчаната история“ за този забележителен филм с неговия автор Асен Владимиров, с писателя Захари Карабашлиев и с д-р Александър Въчков, историк, изследовател на войните от края на ХІХ – началото на ХХ век, и на военните униформи, с които се е сражавал българският войник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени