Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гърдев: Представление на видеозапис е само далечна идея за театър

В кризисната ситуация се вижда, че човешката душа има нужди, които не могат да бъдат редуцирани, посочва режисьорът

Снимка: БГНЕС
За няколко дни човечеството беше принудено да признае, че е в началото на еволюционния процес, то да изгуби самочувствието си на господар на планетата. Медицината не е напреднала достатъчно. Илюзия е, че владеем положението.

Това отбеляза пред Радио София известният режисьор Явор Гърдев, коментирайки извънредната ситуация, в която светът изпадна от пандемията на Covid-19.

„Най-важното в момента е да запазим спокойствие. Страховете и напрежението от очакването трябва да бъдат потискани, но деликатно, защото понякога успокоителите постигат обратен ефект.
Просто трябва да убедим хората, че разумното поведение в този момент е много добре премислен баланс между действие и бездействие.
Когато човек е в изпитание, тогава разбира какво е ценно за него.“

Наближава 27 март – Международният ден на театъра. По думите на Гърдев сега можем да осъзнаем ценността и на това, което правят. Да се разбере колко е насъщен социалният контакт за този вид изкуство, общуване, което ее в основата на цивилизацията.

В тази ситуация се вижда, че „човешката душа има нужди, които не могат да бъдат редуцирани. Онлайн театърът е добра инициатива, но показва, че той е уникално нещо. На видеозапис той е само далечна идея за театър“.

Чуйте разговора с Явор Гърдев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!